Forrás: Getty

Naptej foltos a ruhád? Ezekkel a házi praktikákkal orvosolhatod

5 tipp a naptej foltok eltávolítására

#1 – Sütőpor vagy szódabikarbóna

Ez a két csodaszer gyakran van a segítségünkre különféle háztartási problémák esetén. Jelen esetben pedig megmentik a kedvenc ruhádat, ugyanis eltüntetik a naptej okozta foltokat. Ehhez nedvesítsd be az érintett területet, szórj rá némi sütőport vagy szódabikarbónát, és dörzsöld bele. Ezután várj egy fél órát, majd mosd ki a ruhát a mosógépben.

#2 – Mosogatószer

A mosogatószer is egy remek ellenszere a naptej foltoknak, de csak akkor, ha azok még frissek. Ha már krémezés során észreveszed, hogy rácseppent némi fényvédőkrém a ruhádra, akkor óvatosan töröld le egy ronggyal, majd tegyél rá pár csepp mosogatószert, és dörzsöld bele az anyagba. Végezetül alaposan öblítsd ki meleg vízzel.

#3 – Ecetes víz

Ehhez a trükkhöz 5:1 arányban engedj egy lavórba vizet és önts hozzá ecetet. Tedd bele az érintett ruhát, hagyd benne ázni, majd mosd ki a mosógépben.

#4 – Marhaepeszappan

Makacs foltok esetén a marhaepeszappan is jó választás. Dörzsöld be vele az érintett részt, várj egy kicsit, végül öblítsd ki. A szappan zsíroldó hatásának köszönhetően ismét foltmentes lesz a ruha.

#5 – Citrom

A citromnak köztudottan halványító hatása van, így ezt is bátran használhatod a naptej okozta foltokra. Facsarj ki egy citromot, majd öntsd a levet a foltra, hagyd hatni, végül mosd ki a mosógépben. Csodahatása ellenére azért óvatosságra intünk, ugyanis a citromsav nemcsak a foltot, hanem a ruha színét is ki tudja szívni, ezért csak világos darabokon alkalmazd ezt a trükköt.

Tipp!

Alapvetően elmondható, hogy minél előbb kezeled a foltot, annál nagyobb az esélye annak, hogy teljesen eltünteted. Érzékeny anyagok esetén először tegyél egy próbát egy kevésbé látható részen, nehogy végképp tönkretedd azt.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.