Forrás: Getty

Napi zöld tippek: gyorstalpaló a természetes takarítószerek használatához

A zöld takarítási megoldások olcsók, környezetkímélők és a családtagok egészségére nézve is sokkal üdvözölendőbbek. Sokan azonban megszokásból ragaszkodnak a bolti vegyszerekhez, ennek oka pedig legtöbbször az, hogy nincsenek tisztában a zöld takarítási metódusok egyszerűségével. Pedig a lakás bármely pontját tisztíthatjuk környezetbarát módon. Mutatjuk a három legnépszerűbb zöld tisztítószert.

Az ecet, mint zöld tisztítószer

Az ecet majdnem olyan jól tisztít és szagtalanít, mint a legtöbb általános vegyi szer. A recept szerint egyenlő arányban kell összekeverni a vizet és az ecetet egy szórófejes flakonban. Ne aggódj a szag miatt, ez ugyanis teljesen eltűnik, miután megszárad. Felhasználása:

  • Fürdőszoba: A fürdőkád, mosdókagyló és vécé tisztítására is alkalmas. 1:1 arányban keverjük az ecetet langyos vízzel, majd fújjuk a tisztítandó felületre. Az ecet hatásos szer a letapadt szappanmaradványok feloldásához és a vízkő felszámolásához is. Mindezek mellett erősen fertőtlenít.
  • Konyha: Bármilyen felület tisztítására használható a konyhában is, hiszen teljesen biztonságos az egészségünkre nézve. Használhatjuk a tűzhelyen, a konyhapulton, a mosogatógép belsejében vagy a mosogató takarításánál is. A kávéfőzők és vízforralók csöveiben található vízkő felszámolására is alkalmas, csupán indítsuk el a programot egy kevés ecettel, és máris jobb a gép, mint újkorában.
  • Mosókonyha: Az általános felülettisztításon kívül a mosásban is használhatjuk az ecetet. Adjunk a programhoz ecetet, és élvezzük a ruhák természetes puhaságát.
Napi zöld tippek: gyorstalpaló a természetes takarítószerek használatához
Forrás: Getty

A citrom, mint zöld tisztítószer

A citrom önmagában és a másik kettő fő természetes tisztítószerrel keverve is hatásos. Felhasználása:

  • Tisztítópaszta: A citromlé és szódabikarbóna paszta a legmakacsabb foltokat is felszámolja. Kiváló megoldás például a koszos fuga tisztításához, fehérítéséhez.
  • Fa ápoló: A fa bútorok ápolásáért sem kell a boltba szaladni. Keverjünk el 1-2 kiskanálnyi citromlevet nagyjából 200 ml olívaolajjal, majd vigyük fel a fa bútorokra a friss, fényes hatásért.
  • Légfrissítő: 200 ml víz, 1 kiskanál ecet és egy citrom leve garantálja otthonunk friss illatát. Keverjük az összetevőket szórófejes üvegbe, és fújjuk körbe vele a lakást.

Szódabikarbóna, mint zöld tisztítószer

A szódabikarbóna a leghatásosabb természetes szagtalanító. Keverhetjük a másik kettő zöld alapanyaggal a hatásos folteltávolítás érdekében. Szórjuk a szagos hűtőbe, az agyonhasznált szőnyegre vagy a porszívóba, hogy felszámoljuk a kellemetlen szagokat otthonunkban.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.