Forrás: Getty

Mutatjuk, hogyan kell helyesen megteríteni ünnepi alkalmakra

Hogyan kell helyesen megteríteni a hétköznapokra?

Kezdjük az alapoknál: vegyük először a hétköznapi terítéket, mivel a formális, ünnepélyes terítés ebből indul ki. A terítést mindig tiszta asztalon végezzük, ehhez először töröljük át nedves ronggyal az asztalt, majd szárazzal itassuk fel a felesleges vízmennyiséget. Ezután jöhet a terítő vagy az asztali futó. Úgy helyezzük fel őket az asztalra, hogy minden oldalon egyenlően lógjon le.

Az asztal preparálása után jöhetnek a tányérok és evőeszközök. Már óvodában megtanultuk, hogyan kell helyesen megteríteni ezekkel: alulra a lapos tányér, rá a mélytányér. A tányérok bal oldalára helyezzük a hajtogatott szalvétát, erre fektetjük a villát. A tányér jobb oldalára kerül belülre a kés, kívülre a kanál. A poharat a tányér jobb oldalára, nagyjából a kés felé helyezzük. A szalvétát helyezhetjük a tányér tetejére is, így eggyel formálisabb hatást kapunk.

Forrás: Getty

Hogyan kell helyesen megteríteni ünnepi vagy formális alkalmakra?

A formális vagy ünnepi terítést elősorban az különbözteti meg a hétköznapitól, hogy több részből áll, a fogások számának megfelelően. Az ünnepi terítéken olyan evőeszközök is szerepelnek, amiket sosem készítünk elő a hétköznapokban – például kerülhet az asztalra desszertes villa. Az alábbi fénykép alapján segítünk lépésről lépésre elmagyarázni, hogyan kell helyesen megteríteni ünnepi alkalmakra.

A kiindulópont itt is ugyanaz, tiszta, alaposan áttörölgetett asztal. Erre tesszük fel a terítőt vagy a futót, természetesen ünnepi alkalmakra elegánsabb darabot válasszunk a hétköznapinál. A terítő sose legyen túlzottan színes, egy vagy két szín legyen csak rajta nagyon minimális mintával díszítve.

Ezután folytassuk a tányérokkal a terítést, ugyanis ezek a viszonyítási alapok a teríték többi részének helyes elhelyezéséhez. Alulra a lapos, rá a mélytányér. A tányér jobb oldalára, legbelülre kerül a sima kés, eggyel kijjebb a steak/halkés, kívülre a leveses kanalat tegyük. A tányér bal oldalára, belülre tesszük a sima villát, kívülre a steak-/halvilla kerül. A szalvétát hajtogatva a tányérra fektessük. A tányér fölé, a tányérhoz közelebb tesszük a desszertes villát, fölé a desszertes kanalat.

A poharakat a tányérhoz viszonyítva egy óra magasságában kell elrendezni, háromszög alakban. Bal oldalt lent a vizespohár, mellette a fehérboros pohár, felettük középen a vörösboros pohárnak kell lenni. Ugyan opcionális, de a kávéscsészét a poharak magasságában, a tányér fölé bal oldalra tesszük.

Mutatjuk, hogyan kell helyesen megteríteni ünnepi alkalmakra
Forrás: Getty
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.