Forrás: Getty

Műanyag vagy fa ablak? – Melyiket válasszam?

A műanyag vagy fa ablak kérdésnél fontos, hogy ne csak az ár döntsön, hiszen számos más tényezőt is meg kell vizsgálnod ahhoz, hogy jól válassz. Ilyen például az élettartam, a szigetelés, a megjelenés és az ápolás.

Műanyag vagy fa ablak? – Ez itt a kérdés!

Minden típusú nyílászárónak megvannak az előnyei és a hátrányai. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra ideális ablakot, ismerned kell ezeket.

Élettartam

A műanyagból készült nyílászárók átlagos élettartama, legalábbis a magas minőségűek esetében, 40 év körülire tehető. A faablakok ellenben maximum 40 évig használhatók, de a legtöbb esetben ennél rövidebb ideig.

Ennek a különbségnek az egyik oka, hogy a műanyag sokkal ellenállóbb a fához képest, így előbbiben kevésbé tudnak kárt tenni az időjárási viszontagságok. Ha azonban a homlokzat úgy van kialakítva, hogy az ablakok valamelyest védve vannak a naptól, esőtől és hótól, akkor a fa élettartam is megnő.

Utóbbi természetesen attól is függ, hogy pontosan milyen fából készülnek az ablakok, hiszen egyes fajták ellenállóbbak másoknál.

Ápolás

A faablak egyenlő a rendszeres ápolással. Ez azt jelenti, hogy legalább 2-3 évente át kell kenned lazúrral, 10 évente pedig ajánlott teljesen átfestened ezeket a nyílászárókat. Ez ráadásul függően a felhasznált fa fajtájától és annak ellenállóságától.

A műanyag ablakok ápolása ellenben nem ilyen időigényes, hiszen teljesen elegendő, ha néha letisztítod és áttörlöd a kereteket.

Szigetelés

Manapság már mindegyik ablakkeret jól szigetel, de a fából készültek alapvetően jobban, ami az alapanyag alapvető tulajdonságainak köszönhető. Tehát kijelenthetjük, hogy a szigetelést tekintve a fa mindig megelőzi a műanyagot. A üvegtáblát illetően nincs különbség.

Árkülönbségek

A fából készült nyílászárók jelentősen többe kerülnek a műanyag változatnál, de a különbség mértéke nagyban függ a fa fajtájától, illetve a gyártótól. Alapvetően azonban kijelenthető, hogy a faablakok kb. 20-30 százalékkal drágábbak. Ha pedig a rövidebb élettartamot is belekalkulálod, akkor még jelentősebb a különbség.

Megjelenés

Melyik szebb? A műanyag vagy fa ablak? Ezt a kérdést nehéz megválaszolni, hiszen ez mindig egyénfüggő. Ettől függetlenül vitathatatlan, hogy a fából készült nyílászárók sokkal magasabb minőséget sugallnak, továbbá barátságosabb hatást kölcsönöznek. Több kutatás pedig arra a megállapításra jutott, hogy az otthonokban felhasznált természetes anyagok javítják a lakás hangulatát, ezáltal segítik az ellazulást.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.