Forrás: Getty

Mosás aszpirinnel: csodatrükk vagy átverés?

Beszürkült vagy megsárgult ruhák, makacs foltok – a fehér ruhadarabok könnyedén piszkosak lesznek, egy idő után pedig elveszítik ragyogó fehér színüket. A legtöbb esetben ekkor már a mosás sem segít… Az interneten azonban egy olyan legenda kering, amely szerint ilyen esetben az aszpirinnel kell próbálkozni, ugyanis a gyógyszer hatásának köszönhetően a ruhák ismét szép fehérek lesznek. Vajon igaz ez?

Aszpirin, mint fehérítő: működik vagy sem?

Az aszpirin fehérítő hatása állítólag az acetilszalicilsavnak köszönhető. Ahhoz azonban, hogy az aszpirin tényleg ki tudja fejteni csodahatását, legalább öt szemet kell feloldani 8 liter forró vízben. A kezelni kívánt ruhákat ezután legalább nyolc órára áztasd be, majd mosd ki a gépben.

A szakemberek szerint azonban nem működik ez a trükk, azaz semmi értelme aszpirint adni a mosáshoz. Úgy vélik, hogy az aszpirinnek nincs fehérítő hatása, ezáltal nem tudja helyreállítani se a beszürkült, se a besárgult ruhákat. Ezen kívül a gyógyszereknek semmi keresnivalójuk a szennyvízben, hiszen ezek a készítmények veszélyes hulladéknak minősülnek.

Akkor mi használ?

Annak érdekében, hogy minél tovább maradjanak fehérek a ruhák, más trükkökhöz érdemes folyamodnod:

  • Mindig külön mosd a fehér ruhákat a sötétektől, illetve a színesektől.
  • A magasabb hőfok segíthet abban, hogy fehérek maradjanak a textilek. Arra azonban figyelj, hogy nem minden anyag bírja a 60 Celsius-fokot, továbbá egy ilyen programmal sokkal több áramot használsz.
  • A citromlé, a sütőpor, a szódabikarbóna és az ecet – megfelelő arányokban – valóban segítenek a fehérítésben.
  • Nyáron a szabadban szárítsd a mosott ruhát, ugyanis a napnak is van fehérítő hatása.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.