Forrás: Getty

Mindig finom illatú otthon: az illatrétegzés művészete

Mi az az illatrétegzés?

A lakberendezés nem csupán a vizuális elemekre terjed ki, hanem például az illatokra is. A lehetőleg természetes alapanyagokból készült gyertyák, a párologtatók és az illóolajok segítenek igazán hívogató és egyedi atmoszférát teremteni otthon. Az illatrétegzés technikájának lényege, hogy nem csupán egy „állandó” illattal dolgozik a lakás egészére, hanem helyiségtől és időtől függetlenül gondoskodik az adott helyszínhez és napszakhoz megfelelő illatról.

Sokan például a friss, energetizáló illatokat szeretik reggel a konyhában, a kávé mellé, míg egy pézsmás aroma segít a méregtelenítésben és az elalvásban este, a hálószobában. A szakértők általában más illatokat javasolnak a munkához, mint a pihenéshez vagy akár az edzéshez.

Mindig finom illatú otthon: az illatrétegzés művészete
Forrás: Getty

Reggeli illatok

Ha úgy érzed, hogy kávé vagy a zöld tea nem ébreszt fel eléggé, akkor érdemes lehet az illatokhoz nyúlnod egy kis segítségért. A citrusos – citromos, narancsos, grapefruitos, lime-os – aromák akár enyhébb, akár fűszeresebb formában hozzájárulnak a felélénküléshez. A gyömbér pompás kiegészítője például a citrusos alapjegyeknek, mind ahogy a fűszernövények is.

Nap közbeni élénkítők

Azok közé tartozol, akikre nap közben is ráfér egy kis „energiatöltés”? Az ózonos, vizes vagy fás illatok remekül segítenek akár koffein nélkül is a felélénkülésben. Az olyan meleg illatok is jól jöhetnek ilyenkor, mint a vanília. A nap vége felé haladva érdemes édesebb, virágosabb illatokat választani, de a saját ízlésed is sokat számít, hiszen vannak, akik kifejezetten szeretik a virágillatokat, míg mások túl édesnek vagy erősnek találják őket.

Illatok a lazításhoz

Igazi wellness-élményben lehet részed, ha munka után levendula- vagy borókaillat fogad. A virágok szerelmeseinek szuper választás ilyenkor a damaszkuszi rózsa, ami ugyancsak a kanapén bekuckózós pillanatokat idézi meg. Minél tágabb a tér, annál inkább érvényesülnek benne az intenzívebb illatok anélkül, hogy túl erősnek hatnának.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.