Meszes fal festése diszperzittel – Alábbi tippjeinknek hála, már te magad is könnyen megbirkózol vele

Meszes fal festése diszperzittel – Alábbi tippjeinknek hála, már te magad is könnyen megbirkózol vele

A diszperzitfestéktől sokan ódzkodnak, mivel attól tartanak, hogy nem lehet vele kellően szép eredményt elérni, csak ha szakembert hívunk segítségül. A jó hírünk, hogy a meszes fal festése diszperzittel nem is akkora kihívás, mint elsőre gondolnád. Mutatjuk, mit kell tenned lépésről lépésre a tökéletes végeredmény érdekében.

Ötletládához ad!

Meszes fal festése diszperzittel lépésről lépésre:

1. Előkészületek

Első lépésként bizonyosodjunk meg arról, hogy minden fontos alapanyag a rendelkezésünkre áll. Szükségünk lesz glettelő gipszre, csiszológépre vagy csiszolópapírra, mélyalapozó festékre, hengerre és ecsetre, valamint diszperzit festékre. A védőruházatról se feledkezzünk meg: ajánlott maszkot vagy védőszemüveget felvenni, hogy védjük az arcunkat a festéktől. A kesztyű pedig azért elengedhetetlen, mert nemcsak hosszadalmas folyamat lemosni a kezünkről a festéket, de nem is egészséges érintkezni vele.

2. Takarítás

Nem okos dolog megspórolni az egész falfelület takarítását, hiszen a meszes falon könnyen megtapad a por és a zsír. Szappanos vízzel töröljük át alaposan a festeni kívánt falrészt. A következő lépéshez csak akkor fogjunk hozzá, ha megszáradt a fal a mosás után.

3. Glettelés

A meszes fal azt jelenti, hogy a felület nem egyenletes, porol, valamint a festék sem tapad meg rajta szépen és tartósan. Ennek megoldására szól a glettelés, amivel nem csak a lyukakat és a repedéseket tüntethetjük el, de egy vékony rétegben eloszlathatjuk az egész falon is, amivel egyenletes, jól tapadó felületet képezünk a diszperzit számára.

4. Csiszolás

A csiszolást csiszológéppel a legkönnyebb elvégezni, pláne, ha nagy falfelületről van szó. Azonban ha nincs otthon ilyen gépünk, és kölcsönözni sem tudunk, akkor marad a smirgli. A smirgli nem csak gép hiányában hasznos, de a nehezen elérhető részeket és sarkokat is precízen lehet lecsiszolni a segítségével.

5. Alapozás

A meszes fal festése diszperzittel jóval több preparációt igényel, mintha erősebb fedésű opciót választanánk, ám megfelelő alapozással ez sem jelent problémát. Egy jó mélyalapozó után nem csak jobban tapad majd a diszperzit, de a választott szín is jóval erőteljesebb lesz. Vigyük fel az ajánlott mennyiségben, majd hagyjuk megszáradni a diszperzit felvitele előtt.

6. Festés diszperzittel

Az utolsó lépés a színes diszperzitfesték felvitele. Hengerrel a legkönnyebb dolgozni, csak a sarkokon és nyílászárók környékén nyúljunk ecsethez. A diszperzit dobozán található használati utasítás szerint vigyük fel a festéket a megadott rétegben. A hengerrel mindig „W” alakban haladjunk, és utána fessük le a kimaradt részeket.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Bővítenél, átalakítanál hogy gyermeked álmát valóra váltsd? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Stílus Lehet, hogy neked nem való a kék a lakberendezésbe? Íme, 5 árulkodó jel

A kéket a lakberendezés örök kedvencének tartják, hiszen rengeteg fajta időtálló megoldást lehet ezzel a színnel megvalósítani. Azonban nem mindenki egyforma, így megeshet, hogy hozzád vagy a te lakásodhoz egyáltalán nem passzol. Ne érezd emiatt rosszul magad, csupán ismerd fel időben, nehogy megutáld az otthonod.

Tipp Állandóan hideg van a lakásban? Ez a 4 leggyakoribb ok

Egy hideg lakás nem csak kellemetlen és bosszantó, de hosszútávon még káros is az ingatlanra nézve. Épp ezért annyira fontos, hogy mielőbb kiderítsd, mi okozza ezt a problémát.

Otthon Vízparti hangulatot idéző panellakás a Balaton fővárosában

Ezúttal Keszthely egy lakótelepére utazunk. Egy panelházba, azon belül is egy panellakásba, ami nem sokkal ezelőtt még a 80-as évek klasszikus hangulatát viselte magán. Mára azonban egy letisztult, modern lakásbelső – Olaszországból származó izgalmas részletekkel. Krisztina, a büszke tulajdonos vezet minket körbe.

Otthon Kint és bent is zöldben – Egy gellérthegyi villa titkai

Judit élete álma volt egy villalakás. Amikor a Gellérthegy déli lejtőjén épült régi társasházban megtalálta a neki megfelelő otthont, alkalmat kapott arra is, hogy másik álmát valóra váltsa, és a többi lakóval együtt varázslatos kertet hozzon létre.

Tipp Mosókonyha kialakításán gondolkozol? 6 eset, amikor NEM éri meg rászánnod a helyet és a pénzt

Egyre többen döntenek a mosókonyha kialakítása mellett, mert számos előnye van. Például a mosó- és szárítógép nem foglalja a helyet a fürdőszobában, vagy egy helyen tárolhatjuk az összes takarítóeszközt és tisztítószert. Néhány esetben azonban kifejezetten nem éri meg a kialakítása. Mutatjuk is, mikor érdemes elengedni a mosókonyha gondolatát:

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin