Forrás: Getty

Még nincs vége! 4 probléma, aminél még menthető kedvenc szobanövényed

1. Sárguló levelek

Az első és leggyakoribb probléma a levelek sárgulása. Ez lehet annak a jele, hogy a növény túl kevés vagy túl sok vizet kap. De néha csak azt jelzi, hogy egy levél befejezte életciklusát, és készen áll arra, hogy lehulljon.

2. Barna vagy felpöndörödött levelek

Egy másik gyakori probléma a barna és felpöndörödött levélzet. Ez is többféle dologra utalhat. Gyakran azt jelentik, hogy kevés vizet kap a növény, de ugyanúgy utalhatnak kártevők jelenlétére is.

3. Törött vagy sérült gyökerek

Ha általánosan rossz állapotban látod a növényedet, akkor a probléma a gyökerénél (is) lehet. Vedd ki a cserépből, szabadítsd meg a földtől, és vizsgáld meg a gyökérzetét.  Ha azt látod rajta, hogy sérült, rothadt vagy kiszáradt, egy egyszerű metszés is sokat segíthet.

4. Lágy levelek

Ha észreveszed, hogy a növényed levelei különösen furcsán néznek ki – például túl puhák –, akkor valószínűleg nem érzik jól a hőmérséklet miatt nem érzik jól magukat. Lehet, hogy túl hideg van nekik – ahogy az is, hogy túl meleg. Szerencsére ezt könnyen tudod orvosolni.

Azért ne add fel könnyen a növényeidet! Vannak módszerek, amelyekkel újraélesztheted azokat.

  • Ne ragaszkodj mereven az öntözési ütemtervhez! Ha állandó problémákat tapasztalsz a növényed leveleivel, ideje felülvizsgálni az öntözési szokásaidat, és szükség szerint változtatni rajtuk. Figyelj oda a növény jelzéseire, és öntözz csak akkor, amikor a földje száraznak tűnik.
  • Keresd meg a megfelelő fényviszonyokat! Ha a lakásodban levő növényekkel van a gond, lehet, hogy egyszerűen csak át kell helyezni őket. Határozd meg a növény számára ideális fényviszonyokat, és cselekedj ennek megfelelően.
  • Vizsgáld meg a gyökereket! Óvatosan áss le a szár mellett, és nézd meg a gyökeret. Ha problémás részt látsz, inkább vágd vissza. Ne aggódj, ez nem olyan ijesztő, mint amilyennek hangzik.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.