:

Makacs vízkő rontja a látványt a konyhában? Ezt vesd be ellene

Mit lehet bevetni a makacs vízkő ellen? 

A vastagon lerakódott vízkő ellen sajnos a legtöbb tisztítószer nem elég hatásos, ezért szép eredményt mechanikai tisztítással lehet elérni. Néhány nem hagyományos tisztítószer, mondjuk a súrolókő képes erre, azonban van még egy ennél is egyszerűbb megoldás: a habkő.

Makacs vízkő rontja a látványt a konyhában? Ezt vesd be ellene
Forrás: Getty

Milyen habkövet válassz?

A habkövet drogériákban és háztartási üzletekben is megtalálhatod, és még csak nem is kell mélyen a pénztárcádba nyúlni a megvásárlásához, hiszen az ára 1000 Ft körül mozog. Érdemes nem a pici, bőrápoláshoz használatos habkövet keresned, hanem egy viszonylag nagyobb darabot, amit kényelmesen tudsz fogni, miközben beveted a vízkő ellen.

Hogyan használd a habkövet? 

A habkő bevetése előtt érdemes vízkőoldót használnod a problémás területen, hogy a legfelső réteg fellazuljon. Kend a vízkőoldót (vagy az ecetet) a felületre, majd hagyd állni picit.

Ezután jöhet a habkő: óvatosan kezdd el dörzsölni vele a vízkövet. Egy idő után észreveheted, hogy vízkődarabok kezdenek lepotyogni a felületről. Ha ezt tapasztalod, érdemes újra vízkőoldóval fellazítani a következő réteget, mielőtt folytatod a dörzsölést. Ez azért is fontos, mert az utolsó réteg vízkövet már nem érdemes habkővel lazítani, mert megkarcolhatja a berendezés felületét. A végén már csak erős dörzsi felülettel rendelkező szivacsot vess be a jól bevált vízkőoldóval. 

Miután kiismerted a habkövet, akár el is hagyhatod a bolti vízköveket, és csak ecetre és habkőre cserélheted a takarító rutinodat. Ennek előnye, hogy teljesen természetes és vegyszermentes, és a vízi élővilágot sem mérgezi.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.