Linóleum felszedése – Nehéz, de tippjeinknek hála nem lehetetlen feladat

Linóleum felszedése – Nehéz, de tippjeinknek hála nem lehetetlen feladat

Bár a régi PVC padlók tartósak, nem örökéletűek, ezért nem árt tisztában lenni, hogyan is zajlik a linóleum felszedése. Ha lecserélnéd a régi padlót, de nem tudod, hogyan szabadulj meg tőle, akkor cikkünk segítségedre lesz.

Ötletládához ad!

Miért nehéz művelet a linóleum felszedése?

A linóleum tartósságának egyik kulcsa, hogy az egész felülete le van ragasztva. Ez szuper tulajdonsága addíg, amíg jó állapotú és elégedettek vagyunk a kinézetével is. Azonban ha váltani szeretnénk, akkor valóságos rémálom a teljes ragasztás, hiszen a linóleum felszedése nem kis munka. Sajnos nem lehet kézzel, profi szerszámok nélkül elvégezni a műveletet, ezért akár szakember segítsége is elkellhet, ha nem vagyunk otthon a barkácsolás és munkagépek világában. Ha ezek ellenére is megbirkóznál a feladattal, akkor fogadd meg a következő tippjeinket.

Linóleum felszedése – Tanácsok

  • Megfelelő munkaeszközök: Mivel a linóleum felszedése igen nehéz és körülményes feladat, ezért a legtöbbet úgy segíthetünk magunkon, ha beszerezzük a megfelelő munkaeszközöket. A profik legtöbbször gázégőt vagy hőlégfúvót, spatulát és rezgővágót használnak, ezért nekünk is ezeket érdemes kölcsönözni.
  • Védőfelszerelés használata: A ragasztó felszedése és a munkaeszközök használata veszélyes lehet a testi épségünkre, ezért elengedhetetlen védőfelszerelés használata. Védőszemüveg, kesztyű és maszk – ez a minimum!
  • Munkafolyamat: A ragasztott linóleum felszedése a ragasztó oldásával történik. Ehhez szokták használni a gázégőt. Először a gázégővel kb. 30 cm távolról, gyors mozdulattal alaposan húzzunk végig egy nagyjából fél négyzetméteres részt. Ezután a spatulával szedjük fel a linóleum szélét, majd a rezgővágó segítségével húzzuk fel a leragasztott linóleumot.
  • Ragasztó maradékainak eltávolítása: Sajnos sokan találkoznak a sikeres linóleum eltávolítás után azzal a problémával, hogy a régi, megkövült ragasztómaradékok nem tűnnek el, ami megakadályozza az új padló lerakását. Erre szintén a gázégőt javasoljuk, ami kellően fellazítja a ragasztót ahhoz, hogy utána spatulával fel lehessen kapargatni.
  • Gázégő: A gázégő csak óvatosan használjuk, például beton felületen nem ajánlott dolgozni vele. Ha szeretnénk biztosra menni, akkor az eszközkölcsönzőben kérdezzünk rá, hogy a mi lakásunk adottságai lehetővé teszi-e a használatát.
  • Hőlégfúvó a gázégő helyett: A hőlégfúvó jóval kíméletesebb a gázégőnél, bár valamivel bonyolultabb a használata. Azonban inkább ezt a típust ajánljuk, ha érzékeny felületről szeretnénk linóleumot felszedni, különben komoly károkat okozhatunk az aljzatban.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Önálló lakásra vágysz? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Otthon Balázs Andi színésznő kutyabarát otthonában jártunk

Két ember plusz négy kutya az annyi, mint egy nagy boldog falka. Így él együtt Balázs Andi színésznő és párja, Gábor befogadott kedvenceivel. Náluk jártunk vendégségben.

Tipp Vajon úgy locsolod az anyósnyelvet, ahogyan kell?

Az anyósnyelv – vagy más néven szanszeveria – arról híres, hogy elnyűhetetlen. Az anyósnyelv Achilles-sarka egyedül a locsolás, mivel sajnos könnyű túlöntözni. Szerencsére azonban, ha pár dologra odafigyelünk, elkerülhető a baj.

Tipp Teakfa tisztítása: ezekkel a házi szerekkel garantált a siker!

Ha eddig azt hitted, hogy a teakfa tisztítása csak drága vegyszerekkel lehetséges, akkor biztosan örülsz annak a hírnek, miszerint egyszerű házi szerekkel is könnyedén sikert érhetsz el.

Tipp A 3 legismertebb áramspórolási technika – Melyik igaz, és melyik nem?

A villany egyre drágább, ezért érthető, hogy egyre nagyobb keletje van a spórolási technikáknak. De vajon milyen trükkökkel lehet ténylegesen megfogni a rezsit, és melyek azok a praktikák, amik nem érnek semmit?

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin