Forrás: Getty

Linóleum felszedése – Nehéz, de tippjeinknek hála nem lehetetlen feladat

Miért nehéz művelet a linóleum felszedése?

A linóleum tartósságának egyik kulcsa, hogy az egész felülete le van ragasztva. Ez szuper tulajdonsága addíg, amíg jó állapotú és elégedettek vagyunk a kinézetével is. Azonban ha váltani szeretnénk, akkor valóságos rémálom a teljes ragasztás, hiszen a linóleum felszedése nem kis munka. Sajnos nem lehet kézzel, profi szerszámok nélkül elvégezni a műveletet, ezért akár szakember segítsége is elkellhet, ha nem vagyunk otthon a barkácsolás és munkagépek világában. Ha ezek ellenére is megbirkóznál a feladattal, akkor fogadd meg a következő tippjeinket.

Linóleum felszedése – Tanácsok

  • Megfelelő munkaeszközök: Mivel a linóleum felszedése igen nehéz és körülményes feladat, ezért a legtöbbet úgy segíthetünk magunkon, ha beszerezzük a megfelelő munkaeszközöket. A profik legtöbbször gázégőt vagy hőlégfúvót, spatulát és rezgővágót használnak, ezért nekünk is ezeket érdemes kölcsönözni.
  • Védőfelszerelés használata: A ragasztó felszedése és a munkaeszközök használata veszélyes lehet a testi épségünkre, ezért elengedhetetlen védőfelszerelés használata. Védőszemüveg, kesztyű és maszk – ez a minimum!
  • Munkafolyamat: A ragasztott linóleum felszedése a ragasztó oldásával történik. Ehhez szokták használni a gázégőt. Először a gázégővel kb. 30 cm távolról, gyors mozdulattal alaposan húzzunk végig egy nagyjából fél négyzetméteres részt. Ezután a spatulával szedjük fel a linóleum szélét, majd a rezgővágó segítségével húzzuk fel a leragasztott linóleumot.
  • Ragasztó maradékainak eltávolítása: Sajnos sokan találkoznak a sikeres linóleum eltávolítás után azzal a problémával, hogy a régi, megkövült ragasztómaradékok nem tűnnek el, ami megakadályozza az új padló lerakását. Erre szintén a gázégőt javasoljuk, ami kellően fellazítja a ragasztót ahhoz, hogy utána spatulával fel lehessen kapargatni.
  • Gázégő: A gázégő csak óvatosan használjuk, például beton felületen nem ajánlott dolgozni vele. Ha szeretnénk biztosra menni, akkor az eszközkölcsönzőben kérdezzünk rá, hogy a mi lakásunk adottságai lehetővé teszi-e a használatát.
  • Hőlégfúvó a gázégő helyett: A hőlégfúvó jóval kíméletesebb a gázégőnél, bár valamivel bonyolultabb a használata. Azonban inkább ezt a típust ajánljuk, ha érzékeny felületről szeretnénk linóleumot felszedni, különben komoly károkat okozhatunk az aljzatban.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.