Forrás: getty

Konyhai csempe tisztítása lépésről lépésre – Mutatjuk, hogy csináld

Mire lesz szükségünk?

 • Régi fogkefe: A nehezen hozzáférhető részeknél egy régi fogkefe a legjobb választás, puha sörtéi képesek bárhonnan eltávolítani a szennyeződést.
 • Spatula: A makacs módon letapadt szennyeződéseket csak spatulával lehet felkapargatni.
 • Kefe vagy dörzsi szivacs: A nagy felületekhez túl kicsi lenne a fogkefe, ezért egy nagyméretű kefe vagy dörzsi szivacs felgyorsítja a folyamatokat.
 • Tiszta rongy: A tisztítószerek eltávolítása egy tiszta, vizes ronggyal a legegyszerűbb.
 • Ecet és szódabikarbóna: Az örök klasszikus kombó, ha makacs foltokról van szó.
 • Zsíroldó szer, melynek zöldebb verziója az almaecet vagy mosószappan: A bolti zsíroldó szerek is jól működnek, ám itt is nyúlhatunk a természetes megoldások után, ez pedig az almaecet vagy az erősen felhabosított mosószappan.

Konyhai csempe tisztítása lépésről lépésre:

 1. Fugák tisztítása: A konyha csempe tisztítása valójában nem is a csempével kezdődik. Keverjük össze az ecetet és a szódabikarbónát addig, amíg pasztát nem kapunk belőle. Ezt kenjük fel a fugákra, hagyjuk 30 percig állni. Ha letelt, ragadjunk fogkefét, és alaposan dörzsöljük át a fugát mindenhol.
 2. Csempékre tapadt zsírfoltok eltávolítása: A spatula segítségével kaparjuk le a csempére száradt fröccsenéseket és zsírfoltokat. Óvatosan dolgozzunk, nehogy maradandó sérülést okozzunk a felületen.
 3. Zsíroldás: Miután eltávolítottuk a makacs foltokat, jöhet a zsíroldás. Ehhez fel kell fújni akár a bolti, akár a természetes zsíroldót a csempék egész felületére. A különösen problémás részekre több rétegbe is felvihetjük a zsíroldót.
 4. Zsíroldó lemosása: A zsíroldót is érdemes állni hagyni 10-15 percig, hogy teljesen kifejthesse a hatását. Az ablakot ne felejtsük el kinyitni, ugyanis minden zsíroldónak erős szaga van. A negyedóra leteltével dörzsi szivaccsal vagy kefével dörzsöljük át a csempéket mindenhol.
 5. Tisztára törlés: Egy tiszta vizes ronggyal töröljük át alaposan a csempéket. Többször is mossuk ki a rongyot, és haladjunk át vele a csempén, hogy teljesen eltávolítsuk a zsíroldót.
 6. Tisztára törlés: Száraz rongy vagy papírtörlő segítségével töröljük tisztára a csempe teljes felületét. A fugákra is figyeljünk oda, hogy utolsó lépésben kitöröljünk onnan mindent a ragyogóan tiszta végeredmény érdekében.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.