Forrás: Getty
Ami jó választás konyhába – Strapabíró és könnyen tisztítható felületek
1. Kerámia csempe
A kerámia csempe az egyik legnépszerűbb konyhai burkolat. Nagyon strapabíró, ellenáll a nedvességnek és a hőnek, ami a konyhai környezetben kiemelten fontos. Ráadásul rengeteg színben és mintázatban elérhető, így könnyen igazítható bármilyen stílushoz. Tisztítása egyszerű, és karbantartást szinte alig igényel.
2. Vinyl padló
A vinyl egyre népszerűbbé válik, mivel könnyen telepíthető, viszonylag olcsó, és rendkívül ellenálló a vízzel és a zsírral szemben. A modern vinyl padlók nagyon sokféle mintában kaphatók – például fa vagy kő hatású kivitelben is –, aminek hála nem csak praktikus, de nagyon mutatós megoldás lehet a konyhában. Ezeket használhatod más padlófelületeken is, így pénztárcabarát megoldásnak minősül.
3. Természetes kő (például gránit vagy márvány)
A természetes kő burkolatok, mint a gránit vagy a márvány, elegáns hatást sugároznak, és rendkívül tartósak. A gránit különösen ellenáll a karcolásoknak és a hőnek, ami miatt konyhai munkalapnak is kiválóan alkalmas. Tisztítása egyszerű, bár minimális ápolást igényel, hogy sokáig megőrizze fényét.
Ami nem jó választás a konyhába
1. Fa padló
Bár a fa padló melegséget és természetességet kölcsönöz a konyhának, nem a legjobb választás a főzőtérbe. A fa a víz és pára hatására hajlamos ugyanis megduzzadni, eldeformálódni, ami idő előtt tönkre is teheti a felületet. Ráadásul rendszeres ápolást és felületkezelést igényel.
2. Szőnyeg
A szőnyeg konyhai használatra alapvetően nem jó ötlet. Bár puha és kényelmes a lábnak, rendkívül könnyen piszkolódik, és nehéz kitisztítani a rákerült zsírt, olajat vagy egyéb foltokat. Ha mindenáron szeretnéd puhábbá és melegebbé tenni a konyhapadlót, akkor modern rongyszőnyeget válassz, amit bármikor könnyen kimoshatsz.
3. Polírozott márvány
Bár a márvány, mint anyag, kiváló, a túlzottan polírozott változata nem praktikus a konyhában. A polírozott felület hajlamos csúszni, főleg, ha nedvesség éri, emiatt pedig balesetveszélyes lehet. Ráadásul a savas anyagok, például a citromlé vagy az ecet foltokat hagyhatnak rajta, ami belerondíthat a konyha összképébe.