Karcos, koszos vagy kopott? Ezekkel a módszerekkel magad is kijavíthatod a hibákat a parkettán

Karcos, koszos vagy kopott? Ezekkel a módszerekkel magad is kijavíthatod a hibákat a parkettán

Ráférne a parkettára némi csiszolás, mert mindenhol karcnyomok és foltok vannak rajta? Akkor itt az ideje egy átfogó parkettafelújításnak.

Ötletládához ad!

A parkettafelújítást sokan lehetetlen küldetésnek tartják, és azonnal szakemberhez fordulnak. Súlyos sérülésnél és kényes padlótípusoknál ez indokolt, azonban az egyszerű parkettafelújítást mi magunk is elvégezhetjük. Mutatjuk is, hogyan lehet a karcos, koszos vagy kopott parkettát újszerűvé varázsolni házilag.

1. Probléma beazonosítása

Első lépésben alaposan meg kell vizsgálnunk a parkettát, hogy pontosan milyen állapotban van, és milyen jellegű javításra lesz szüksége. Felmérhetjük a problémák mértékét, hogy ha esetleg komolyabb gondok is lennének, tudjunk szakemberhez fordulni. Azonban ha csak karcokat és kisebb foltokat találunk a parkettán, mi magunk is könnyen kipofozhatjuk a felszínét.

2. Csiszolással a karcok ellen

A kisebb karcokat nagyon egyszerű eltüntetni, hiszen se csiszológépre, se smirglire nincs szükség a felszámolásukhoz. A felszíni, apró karcokat egyszerű politúr lakkal eltüntethetjük. Ez egy speciális anyag, mely kitölti a sérüléssel keletkezett hézagokat, ezáltal láthatatlanná teszi a karcolásokat. Nagyon fontos, hogy az adott parkettatípusunknak megfelelő készítményt válasszuk. A termék használati utasításai szerint kenjük fel az érintett részre.

3. Csiszológép a komoly sérülések kezelésére

A nagy és mély karcok vagy sérülések eltüntetéséhez már kénytelenek vagyunk egy csiszológépet segítségül hívni. Nem baj, ha nincs otthon parkettafelújításhoz alkalmas csiszológép, mert rengeteg helyen lehet ilyen eszközt bérelni. A pontos, finom munkához szükségünk lesz csiszolópapírra is, amivel a széleket, esetleg kisebb karcokat lehet kezelni.

4. Fénytelen parketta felújítása

Ha kopott, fénytelen a parketta, akkor egy speciális olajozás képes szinte teljesen újjá varázsolni a padló kinézetét. Ezt azonban már olajozott parkettán nem lehet elvégezni, csak ha alaposan átcsiszoljuk az egész felületet. Ám ha még nem olajoztuk fel a parkettát, de az láthatóan elvesztette minden fényét, akkor szuper ötlet egy speciális lakk az egész felületre.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 5+1 tanács, ha fenntartható otthont szeretnél

Környezettudatos, zöld, fenntartható – rokon értelmű szavak ezek, melyek egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Ezért is fontos, hogy otthonainkban is minél inkább érvényre jussanak. De mit is tehetsz azért, hogy élettered valóban fenntartható legyen? Alábbi tippjeink segítenek ebben.

Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Kert 4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

Az őszi színekben pompázó lombkoronáknál kevés szemet gyönyörködtetőbb dolog van, ám a kerttulajdonosoknak munkát is adnak bőven. A lehullott levelek gereblyézése az őszi hidegben nem mindig kellemes feladat, ráadásul igazi szélmalom harc, hiszen nagyon lassan fogynak le a levelek az ágakról. De a száraz levél nem ellenség, hanem hasznos alapanyag! Hoztunk 5 ötletet arra, hogyan hasznosíthatod a kertben, így nem okoz majd akkora bosszúságot a színkavalkád a gyepen.

Stílus Különleges & olcsó DIY polcok, amiket saját magad is elkészíthetsz!

Sajátos hangulatot csempésznek az otthonainkba a különleges DIY polcok. Jó hír, hogy legtöbbjüket magad is elkészítheted! Hoztunk pár vagány ötletet

Tipp NE tedd ezt! – A következő 5 szokás jelentősen megrövidíti kanapéd élettartamát

Íratlan szabály, hogy egy közepes árú kanapéknak körülbelül 10 évig, míg a magasabb árú termékeknek legalább 25 évig kell kitartaniuk. De sajnos a legtöbb ember nem gondoskodik megfelelően a kanapéjáról, és ennek következtében még a kiváló minőségű darabok is idő előtt megöregedhetnek. Hogy mivel és hogyan rövidítjük meg ennek a bútordarabnak az élettartamát (akaratlanul is)? Ezeket gyűjtöttük össze alább.

Tipp 4+1 érv, amiért megéri belevágni a felújításba

Egy lakás teljeskörű renoválása nem kis vállalkozás. Sok-sok tervezés és szervezés előzi meg, közben még több kompromisszum és bosszúság kíséri, majd jó pár napot (hetet) igényel, mire minden a régi-új helyére kerül. Mégis azt mondjuk: megéri belevágnotok. Mutatjuk is, miért.

Kert Hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez – Így hozd egyenesbe az udvarod!

Magyarország területének legnagyobb részben síkság van, így ott egyáltalán nem találkozhatunk lejtős kertekkel. Azonban a kisebb falvak legnagyobb hányada hegyes, dombos vidéken fekszik, ahol bizony akadnak már lejtős területek. Ezek kicsit több odafigyelést igényelnek, mintha sík területen lennének, de szerencsére nem járnak annyival több gonddal. Ebben segítenek az alábbi hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin