Forrás: Getty

Karcos, koszos vagy kopott? Ezekkel a módszerekkel magad is kijavíthatod a hibákat a parkettán

A parkettafelújítást sokan lehetetlen küldetésnek tartják, és azonnal szakemberhez fordulnak. Súlyos sérülésnél és kényes padlótípusoknál ez indokolt, azonban az egyszerű parkettafelújítást mi magunk is elvégezhetjük. Mutatjuk is, hogyan lehet a karcos, koszos vagy kopott parkettát újszerűvé varázsolni házilag.

1. Probléma beazonosítása

Első lépésben alaposan meg kell vizsgálnunk a parkettát, hogy pontosan milyen állapotban van, és milyen jellegű javításra lesz szüksége. Felmérhetjük a problémák mértékét, hogy ha esetleg komolyabb gondok is lennének, tudjunk szakemberhez fordulni. Azonban ha csak karcokat és kisebb foltokat találunk a parkettán, mi magunk is könnyen kipofozhatjuk a felszínét.

2. Csiszolással a karcok ellen

A kisebb karcokat nagyon egyszerű eltüntetni, hiszen se csiszológépre, se smirglire nincs szükség a felszámolásukhoz. A felszíni, apró karcokat egyszerű politúr lakkal eltüntethetjük. Ez egy speciális anyag, mely kitölti a sérüléssel keletkezett hézagokat, ezáltal láthatatlanná teszi a karcolásokat. Nagyon fontos, hogy az adott parkettatípusunknak megfelelő készítményt válasszuk. A termék használati utasításai szerint kenjük fel az érintett részre.

3. Csiszológép a komoly sérülések kezelésére

A nagy és mély karcok vagy sérülések eltüntetéséhez már kénytelenek vagyunk egy csiszológépet segítségül hívni. Nem baj, ha nincs otthon parkettafelújításhoz alkalmas csiszológép, mert rengeteg helyen lehet ilyen eszközt bérelni. A pontos, finom munkához szükségünk lesz csiszolópapírra is, amivel a széleket, esetleg kisebb karcokat lehet kezelni.

4. Fénytelen parketta felújítása

Ha kopott, fénytelen a parketta, akkor egy speciális olajozás képes szinte teljesen újjá varázsolni a padló kinézetét. Ezt azonban már olajozott parkettán nem lehet elvégezni, csak ha alaposan átcsiszoljuk az egész felületet. Ám ha még nem olajoztuk fel a parkettát, de az láthatóan elvesztette minden fényét, akkor szuper ötlet egy speciális lakk az egész felületre.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.