Karcos, koszos vagy kopott? Ezekkel a módszerekkel magad is kijavíthatod a hibákat a parkettán

Karcos, koszos vagy kopott? Ezekkel a módszerekkel magad is kijavíthatod a hibákat a parkettán

Ráférne a parkettára némi csiszolás, mert mindenhol karcnyomok és foltok vannak rajta? Akkor itt az ideje egy átfogó parkettafelújításnak.

Ötletládához ad!

A parkettafelújítást sokan lehetetlen küldetésnek tartják, és azonnal szakemberhez fordulnak. Súlyos sérülésnél és kényes padlótípusoknál ez indokolt, azonban az egyszerű parkettafelújítást mi magunk is elvégezhetjük. Mutatjuk is, hogyan lehet a karcos, koszos vagy kopott parkettát újszerűvé varázsolni házilag.

1. Probléma beazonosítása

Első lépésben alaposan meg kell vizsgálnunk a parkettát, hogy pontosan milyen állapotban van, és milyen jellegű javításra lesz szüksége. Felmérhetjük a problémák mértékét, hogy ha esetleg komolyabb gondok is lennének, tudjunk szakemberhez fordulni. Azonban ha csak karcokat és kisebb foltokat találunk a parkettán, mi magunk is könnyen kipofozhatjuk a felszínét.

2. Csiszolással a karcok ellen

A kisebb karcokat nagyon egyszerű eltüntetni, hiszen se csiszológépre, se smirglire nincs szükség a felszámolásukhoz. A felszíni, apró karcokat egyszerű politúr lakkal eltüntethetjük. Ez egy speciális anyag, mely kitölti a sérüléssel keletkezett hézagokat, ezáltal láthatatlanná teszi a karcolásokat. Nagyon fontos, hogy az adott parkettatípusunknak megfelelő készítményt válasszuk. A termék használati utasításai szerint kenjük fel az érintett részre.

3. Csiszológép a komoly sérülések kezelésére

A nagy és mély karcok vagy sérülések eltüntetéséhez már kénytelenek vagyunk egy csiszológépet segítségül hívni. Nem baj, ha nincs otthon parkettafelújításhoz alkalmas csiszológép, mert rengeteg helyen lehet ilyen eszközt bérelni. A pontos, finom munkához szükségünk lesz csiszolópapírra is, amivel a széleket, esetleg kisebb karcokat lehet kezelni.

4. Fénytelen parketta felújítása

Ha kopott, fénytelen a parketta, akkor egy speciális olajozás képes szinte teljesen újjá varázsolni a padló kinézetét. Ezt azonban már olajozott parkettán nem lehet elvégezni, csak ha alaposan átcsiszoljuk az egész felületet. Ám ha még nem olajoztuk fel a parkettát, de az láthatóan elvesztette minden fényét, akkor szuper ötlet egy speciális lakk az egész felületre.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Figyelem! Ezek a növények veszélyesek a macskádra

Szereted a növényeket, viszont egy vagy több cicával élsz együtt? Akkor nem mindegy, hogy milyen cserepesekkel díszíted az otthonod, mert bizonyos fajták mérgezők lehetnek a macskád számára.

Tipp Zöld otthon – Így lesz fenntarthatóbb a fürdőszobád

A lakás fontosabb pontjain már tudatosabb megoldásokra váltottál, de a fürdőszobában még várat magára a „zöldebb” életforma? Akkor fogadd meg alábbi tippjeinket!

Tipp Az igazán tiszta ablak kulcsa: így takarítsd a rolót

Az ablakpucolás egyik legnehezebb pontja a rolók tisztítása. Sok apró zug és nem ritkán vastag porréteg – nem a legjobb párosítás. Nézzük, hogyan teheted könnyebbé magadnak a feladatot.

Tipp A konyha 3 legpiszkosabb pontja – És a megoldás rájuk

Nem jó szívvel gondolunk arra, hogy a konyhának több olyan pontja is van, ahol hemzsegnek a baktériumok és kifejezetten koszosnak számítanak még akkor is, ha látszólag nem nagy a baj. Érdekel, melyik a konyhád 3 legkoszosabb pontja? Eláruljuk, hogyan teheted ezeket rendbe.

Tipp 5 zöldebb alternatíva a környezetbarát mosás jegyében

Szeretnéd az otthonodat még biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tenni? Hagyd el a bolti, vegyszeres mosószereket és öblítőket, hiszen rengeteg környezetkímélő megoldás létezik helyettük.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin