Forrás: Getty

Karcok eltávolítása rozsdamentes acélból? Ezekkel a trükkökkel menni fog

A legtöbb rozsdamentes acél tárgy és eszköz a konyhában található, hiszen sok esetben ilyen anyagból készülnek a mosogatók, a csaptelepek, a hűtők és a sütők. Olyan eszközöket szoktak rozsdamentes acélból gyártani, amelyek nagy igénybevételnek vannak kitéve. Egyetlen hátránya a nemesacélnak, hogy viszonylag érzékeny a felülete, azaz könnyen lesz karcos.

Karcok eltávolítása

Ha felfedeztél egy csúnya karcot a mosogatóban vagy a hűtőn, akkor először győződj meg arról, hogy tényleg nemesacélból készült-e az adott felület, és nem krómozott vagy műanyag. A karc eltüntetésének egy módja van: csiszolás és polírozás. Ez nem egy gyors művelet, azonban az alábbi szerek segítségével könnyen kivitelezhető.

Szálcsiszolt rozsdamentes acél felületek

Az ilyen típusú felületek mattok, így a karcok eltávolítása során elhagyhatod a polírozást. A csiszolás során arra figyelj, hogy mindig ugyanabba az irányba csiszolj, méghozzá egy fémsúroló szivaccsal. Ez a technika tökéletes például a mosogatóban keletkezett karcok eltüntetésére.

Magasfényű acél

Annak érdekében, hogy teljesen eltűnjön a karc, fel kell polírozni a felületet. A leghatékonyabban az alábbi szerek és egy mikroszálas rongy segítségével működik.

  • Alkohol: Ezt akár egy vattapamaccsal is felviheted az érintett területre.
  • Fogkrém és folyékony szappan: Ennek a két szernek a kombinációja tökéletes választás az enyhe karcok eltüntetésére. A fogkrémben található apró részecskék tökéletesen felpolírozzák a felületet.
  • Bécsi mész: Ebben szintén olyan apró részecskék vannak, melyek képesek eltüntetni az acélból a karcokat.
  • Autópolírozó paszta: Ezzel a termékkel a hűtőszekrényen keletkezett karcokat lehet a legegyszerűbben eltüntetni. A polírozást követően némi vízzel és egy puha ronggyal ajánlott áttörölni a felületet.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.