Forrás: Getty

Itt az internet kedvenc cserepes öntözési trükkje: a merítős módszer

Mi a módszer lényege?

A vízbe merítés lényege abban áll, hogy a növényt egy edény vízbe helyezzük, és hagyjuk, hogy a cserép aljáról felszívja a szükséges nedvességet. Ez a technika különösen alkalmas szukkulensek és kaktuszok esetében, mivel lehetővé teszi számukra, hogy a gyökereik lassan és egyenletesen szívják magukba a vizet, miközben minimalizálja a túlzott öntözés kockázatát.

A vízbe merítésnek számos előnye van:

  1. Kíméletes öntözés: A növényeket nem öntözzük túl, ami segít elkerülni a gyökérrothadást vagy más problémákat, amelyek a túlzott öntözés miatt lépnek fel.
  2. Egyenletes vízfelvétel: A vízbe merítés segít abban, hogy a növények lassan és egyenletesen szívják fel a vizet, ezáltal elősegítve egészséges növekedésüket.
  3. Könnyen alkalmazható: Ez a módszer egyszerű és könnyen kivitelezhető, így akár kezdő kertészek is könnyen használhatják.

A vízbe merítés lépései:

  1. Válasszunk megfelelő edényt vagy vödröt: Válasszunk egy olyan edényt vagy vödröt, amely kellően nagy ahhoz, hogy a növényünk cserepe könnyen beférjen, és elegendő vízzel feltölthető legyen.
  2. Töltsük fel vízzel: Töltsük fel az edényt langyos, szobahőmérsékletű vízzel. Fontos, hogy a víz ne legyen túl hideg vagy túl meleg, mivel ez károsíthatja a növény gyökerét.
  3. Helyezzük be a növényt: Tegyük bele a növényt a cserepével együtt a vízbe, és ügyeljünk arra, hogy a víz ne érje el a levelét vagy a szárát.
  4. Hagyjuk állni a növényt a vízben 4-5 órán keresztül, hogy elegendő nedvességet szívhasson magába.
  5. Távolítsuk el és szárítsuk meg: Miután a növény megfelelően megszívta magát, óvatosan vegyük ki a vízből, majd hagyjuk lecsöpögni, és várjuk meg, amíg a fölösleges víz lefolyik a cserépről. Csak ezután kerüljön vissza az eredeti a kaspóba.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.