Forrás: Getty

Íme, egy zseniális trükk, hogyan varázsold ragyogóan tisztává a sütőt

Milyen gyakran kell gőzzel tisztítani a sütőt?

Leginkább a főzési szokásaid határozzák meg a sütő ennek gyakoriságát. Ha gyakran használod a sütőt, akkor legfeljebb kéthavonta ajánlott elvégezni ezt a trükköt. De van pár jel, ami egyértelműen azonnal sütőtisztításért kiált:

  • Zsír vagy ételmaradék borítja be az üvegajtó nagy részét;
  • A sütő alján odaégett ételmaradékok vannak;
  • Már a sütő bekapcsolásakor égett vagy zsíros szag tölti be a konyhát;
  • Füstölni kezd a sütő bekapcsolás után.

Így tisztítsd a sütőt gőzzel:

  1. lépés: Töröld le a sütőt és szabadulj meg az ételmaradékoktól. A gőztisztítás akkor lesz a leghatásosabb, ha nincs vastagon fedve a sütő mindenféle szennyeződéssel.
  2. lépés: Válassz egy nagy, sütőálló tálat vagy sütőedényt, amit tölts meg két-három deciliter hideg vízzel, és tedd be a sütőbe. Más ne maradjon benne.
  3. lépés: Tekerd a sütőt 230°C-ra.
  4. lépés: A szennyezettségtől függően állítsd be a sütő időzítőjét 30-60 percre. Minél erősebb a szennyeződés, annál tovább kell a tárolóedényt a sütőben tartani.
  5. lépés: Miután a sütő kikapcsolt, hagyjd zárva az ajtót, amíg a sütő teljesen ki nem hűl. Ez lehetővé teszi, hogy a sütőben felgyülemlett gőz fellazítsa a zsíros szennyeződéseket.
  6. lépés: Amikor a sütő kihűlt, nyisd ki az ajtót, és vedd ki az edényt. Egy nedves szivaccsal vagy egy tiszta mikroszálas ruhával töröld át a készülék belsejét. Vélhetően a sütő aljával lesz a legtöbb dolgod, mert a „megolvadt” zsír itt gyűlik össze. Arra ügyelj, hogy a rongyot folyamatosan öblítsd ki,  hogy ne vidd vissza a már eltávolított szennyeződéseket.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.