Forrás: Getty

Így űzd ki a poratkákat a matracból 5 lépésben

Poratkák megfékezése a hétköznapokban

A poratkák a meleg, párás helyen érzik magukat a legjobban, tehát az ágynemű és a matrac tökéletes élőhely számukra. A hétköznapokban a legtöbb, amit tehetünk, hogy hetente mossuk az ágyneműt, és hagyjuk rendesen kiszellőzni az ágyat. Ébredés után ne azonnal ágyazzunk be, inkább 10-15 percig hajtsuk fel a takarót, hogy megszáradhasson a matrac és a lepedő. Lehetőleg nyissuk ilyenkor ablakot, hogy jobban járjon a levegő.

Milyen gyakran kell eltávolítani a poratkákat a matracból?

Ha allergiától szenvedsz, akkor bizony havi szinten kötelező program a poratkák eltávolítása a matracból. Amennyiben nincs rossz allergiás reakciód, akkor is ajánlott 2-3 havonta alávetni a matracot egy alapos tisztításnak, hiszen nem egészséges belélegezni a poratkákat. Ezen azonban lazíthatunk egy picit, ha poratka elleni huzatot teszünk a matracra.

Poratkák eltávolítása a matracból

A poratkák eltávolításához szükségünk lesz magas teljesítményű porszívóra, puha sörtéjű kefére, szódabikarbónára, és opcionálisan gőztisztítóval is bővíthetjük az arzenált. Utóbbira célszerű beruházni, ha nagyon durva allergiától szenvedünk, hiszen a gőztisztító képes tökéletesen tisztára varázsolni a matracot.

1. lépés: Ágynemű eltávolítása

Evidens, de a matracot tényleg csak akkor lehet teljesen tisztára varázsolni, ha mindent eltávolítunk róla és jól hozzáférünk minden szegletéhez. Emiatt akár az ágyat is arrébb kell húzni, hogy alapos munkát végezhessünk.

2. lépés: Ágynemű mosása

Szintén magától értetődő lépés: magas fokon mossuk ki az ágyneműt minden héten.

3. lépés: Matrac porszívózása

A szakértők szerint a HEPA szűrős porszívók képesek a legjobb eredményt elérni poratkák ellen. A legprecízebb fejjel, egyetlen sávot sem kihagyva porszívózzuk át a matracot.

4. lépés: Tisztítás

A szódabikarbóna effektív a szagok semlegesítésére, az izzadság okozta foltok és szennyeződések felszámolására, valamint poratkák ellen is szuper fegyver. Szórjunk bőségesen belőle a matracra, puha sörtéjű kefével dolgozzuk bele, hagyjuk állni pár órát, ezután porszívózzuk le.

5. lépés: Gőztisztító

Azoknak, akik nagyon szenvednek az allergiától, kötelező a gőztisztítót kipróbálniuk a matracon. Két-három havonta gőztisztítóval menjünk át a matracon, és garantáltan megszabadulunk minden kellemetlen kis bogártól és szennyeződéstől.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.