Milyen gyakran kell tisztítani a sütőt?
A sütő tisztításának gyakoriságára nincs hüvelykujj szabály, az leginkább a sütési szokásainktól függ. Gyakori használat mellett nyilván többször kell rávenni magunkat, és ennek száma tovább növekedhet, ha többnyire zsíros dolgok elkészítéséhez használjuk a sütőt. Van azonban néhány jel, ami egyértelműen arról árulkodik, hogy itt az idő megszabadítani a sütőt a lerakódásoktól. Ilyen például, ha zsíros a sütő ablaka, esetleg ételmaradék van az alján.
Mi kell a sütő tisztításához?
- Gumikesztyű
- Hideg zsíroldó
- Mosogatószer
- Dörzsölőfelülettel rendelkező szivacs vagy kefe
- Mikorszálas törlőrongy
- Szódabikarbóna
- Ecet
- Papírtörlő
Így tisztítsd meg a sütőt lépésről lépésre
- lépés: Távolítsd el a rácsot, a tepsit és minden mást, ami a sütőben van.
- lépés: Az esetleges ételmaradékokat szedd ki mindenhonnan.
- lépés: Fújd körbe a sütőt hideg zsíroldóval, és hagyd állni pár percig. Ez remekül feloldja a letapadt zsírokat, ezáltal sokkal könnyebb dolgod lesz a sikálásssal.
- lépés: Vedd ki a sütő üveglapját és fújd le zsíroldóval. Ne feledkezz meg az üveglap alatti rész kitakarításáról sem.
- lépés: Kezdd el körkörös mozdulatokkal lesikálni a zsírt a sütő felületéről. Néha papírtörlő segítségével töröld le a felesleges tisztítószert és zsírt, hogy lásd a megmaradt szennyeződéseket.
- lépés: A legmakacsabb lerakódásokat szódabikarbóna és ecet segítségével tudod eltüntetni. Szórj a problémás részre szódabikarbónát úgy, hogy mindenhol lefedje a területet. Ezután önts rá egy kiskanál ecetet, a felhabzó keverék képes a legmakacsabb foltokat is eltávolítani.
- lépés: Miután megszabadultál az összes lerakódott zsírtól, csöppents mosogatószert a vizes mikroszálas rongyra, és törölgesd át a sütő egész felületét. Ne felejtsd el a külső részét sem letisztítani!
- lépés: Végezetül már csak a rácsot és a tepsit kell tisztára varázsolnod, amit a legegyszerűbb a tusolóban vagy a kádban lemosni mosogatószer és forró víz segítségével.