Forrás: Getty

Így tisztítsd a matracodat hatékonyan 6 egyszerű lépésben

1. Vedd le az ágyneműt és a huzatot

Először is, távolítsd el az összes ágyneműt, párnát és matracvédőt. Ezeket érdemes külön is kimosni a tisztítás során, hogy minden friss és tiszta legyen. Ideális esetben ezek már sok szennyeződéstől megóvták a matracod, de erre nem érdemes alapoznod.

2. Porszívózd ki a matracot

Használj porszívót a matrac teljes felületének alapos tisztításához. Ezzel eltávolíthatod a port, a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket, amelyek felhalmozódnak benne. Ügyelj arra, hogy a porszívó feje tiszta legyen, így nem viszel fel a felületre plusz szennyeződéseket.

3. Távolítsd el a foltokat

Ha foltok vannak a matracon, akkor érdemes azokat külön kezelni. Keverj össze egy kevés mosószert meleg vízzel, és egy puha szivaccsal vagy ronggyal töröld át a foltokat. Fontos, hogy ne áztasd át teljesen a matracot, csak a foltot kezeld. A makacsabb foltok esetén használhatsz speciális matractisztító szert is, hogy biztosan tiszta legyen a végeredmény.

4. Szódabikarbóna használata

Szórj egyenletesen szódabikarbónát a matrac teljes felületére. A szódabikarbóna segít semlegesíteni a szagokat és felszívni a nedvességet. Hagyd rajta legalább 15-20 percig, de akár egy egész éjszakán át is állni hagyhatod a még jobb eredmény érdekében.

5. Porszívózd ki újra

Miután a szódabikarbóna megtette a hatását, porszívózd át ismét a matracot, hogy eltávolítsd a maradék port és a szódabikarbónát, valamint az általa felszívott kellemetlen szagokat és más szennyeződéseket.

6. Fordítsd meg a matracot

Ha lehetséges, fordítsd meg a matracot, hogy mindkét oldala egyenletesen kopjon és tiszta maradjon. Ezt évente legalább egyszer érdemes megtenned. Így nem lesz olyan, hogy a már eldeformálódott matrac miatt alszol rosszul.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.