Forrás: Getty

Így termessz rozmaringot otthon, a négy fal között

Rozmaringot akkor is bátran termeszthetsz otthon, ha eddig úgy érezted, hogy nincs túl sok érzéked a kertészkedéshez. Elvégre nem is kell hozzá kert: a konyha tökéletes terep, ahol különösen praktikus, ha kéznél vannak a friss fűszernövények.

Beltéri konyhakert tervezésekor nem biztos, hogy a rozmaring jutna először eszedbe – mert a bazsalikom például sokkal népszerűbb a látványos levelei miatt –, mégis érdemes számításba venned, mivel a megfelelő körülmények között rendkívül hálás növény. Egy-két rozmaring ágacska pedig mennyei ízt ad a sült húsoknak és zöldségeknek, de ínyencek akár italokhoz vagy péksüteményekhez is használhatják.

Most adunk néhány tippet a garantált sikerhez.

1. Válassz neki megfelelő helyet!

A rozmaring imádja a mediterrán klímát. Sok napsütésre van szüksége a növekedéshez, ami naponta legalább nyolcórányi közvetlen napfényt jelent. Az ablakpárkány – az adott ablak fekvésétől függően – remek választás lehet, vagy akár növénynevelő lámpát is vásárolhatsz.

2. Ne hagyd átnedvesedni a talajt!

A rozmaring szárazságtűrő növényként nem tolerálja a túlságosan nedves talajt. Ez azt jelenti, hogy néhány tényezőt számításba kell venned a termesztésénél. A számára megfelelő cserép vagy virágláda például lyukacsos aljú, hogy a fölösleges víz szabadon távozhasson. Érdemes lehet homokot keverned a földjébe, ami ugyancsak szárazabbá teszi a talaját.

Így termessz rozmaringot otthon, a négy fal között
Forrás: Getty

3. A (mű)trágyázás felturbózza

A legtöbb növény rendkívül hálás a trágyázásért, ami felbecsülhetetlenül értékes anyagokkal gazdagítja a talajt. A rozmaringot is érdemes így táplálni a növekedési fázisban (tavasszal és nyáron), leginkább vízben oldódó műtrágyával 4-6 hetente. Figyelj rá, hogy a felhasznált anyag étkezésre szánt növényeknél is alkalmazható legyen!

4. Szüreteld úgy, ahogy kell

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy bármikor leszakítanak egy-egy ágacskát, így a rozmaring egyszerűen „elfogy”. Pedig főleg a növekedési fázisban érdemes az egész ágakat eltávolítani (tehát a már említett tavaszi és nyári időszakban), méghozzá éles ollóval vagy metszőollóval. Persze, ez nem azt jelenti, hogy máskor le kellene mondanod a fűszerezési lehetőségről, mert az ágacskák könnyedén kiszáríthatóak és tárolhatóak későbbi használatra.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.