Forrás: Getty

Így szabadulhatsz meg a penésztől a falakon

Az otthoni penészirtás határai

Noha otthoni penészirtási módszerekkel is látványos eredményt érhetsz el, fontos tisztában lenned vele, hogy ha igen kiterjedt felületről van szó – ami általában egy négyzetmétert jelent folytonosan –, akkor valószínűleg szakember bevonására lesz szükség. Ilyenkor a penészgombák már annyira elszaporodtak, hogy mélyebb fertőtlenítést kíván az eltávolításuk, ráadásul jó, ha sikerül feltárni a probléma kiváltó okát is.

A másik gyakori probléma a gipszkarton penésztelenítése, ami többnyire lehetetlen, mivel a gombák olyan mélyen beeszik magukat az anyagba, hogy csakis a gipszkarton cseréje jelenthet valódi megoldást.

Ecet, a csodaszer

Nem feltétlenül kell erős vegyi anyaghoz nyúlnod a penészirtáshoz. Keverj össze ecetet és vizet egyenlő arányban, töltsd az elegyet szórófejes flakonba, és fújd be vele az érintett falfelületet. Legalább egy órán át érdemes állni hagynod, majd kefével lesikálni, végül nedves mikroszálas kendővel tisztára törölni.

Így szabadulhatsz meg a penésztől a falakon
Forrás: Getty

Fertőtlenítőszer

Mivel a penészt gomba okozza, olyan szerek is hatékonyak ellene, amelyek elpusztítják a gombákat, és segítenek eltüntetni a nyomaikat. Fontos azonban, hogy a fertőtlenítőszerek reakcióba léphetnek bizonyos falfestékekkel és burkolatokkal, és elszíneződést okozhatnak. A kipróbáláshoz önts egy csészényi fertőtlenítőszert négy liter vízbe, és szórófejes flakonnal oszlasd el a kezelendő területen. Jobb, ha előbb kipróbálod egy kisebb felületen, hogy kiderüljön, hajlamos-e az érintett falrész az elszíneződésre.

Növényi eredetű, környezetbarát tisztítószer

A fal penésztelenítésére ugyancsak alkalmas lehet a kedvenc növényi eredetű, környezetbarát tisztítószered. Egyszerűen fújd be vele a kezelni kívánt falrészt, hagyd rajta állni fél percig, majd töröld le mikroszálas kendővel. A mikroszálas törlőkendő egyébként százszor hatékonyabban képes eltávolítani az apró részecskéket, mint a hagyományos törlőruhák.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.