Így spórolhatsz az áramon több ezer forintot a konyhában

Így spórolhatsz az áramon több ezer forintot a konyhában

1. Mellőzd a sütő előmelegítését Majdnem minden recept azzal a mondattal kezdődik, hogy „melegítsd elő a sütőt”. Ez a folyamat akár 15 percig is eltarthat, főleg akkor, ha legalább 180 Celsius-fok a cél. Ez idő alatt rengeteg áram fogy, közben a legtöbb étel esetén nem is szükséges az előmelegítés. Ez főleg az olyan gyorsfagyasztott készételek […]

Ötletládához ad!

1. Mellőzd a sütő előmelegítését

Majdnem minden recept azzal a mondattal kezdődik, hogy „melegítsd elő a sütőt”. Ez a folyamat akár 15 percig is eltarthat, főleg akkor, ha legalább 180 Celsius-fok a cél. Ez idő alatt rengeteg áram fogy, közben a legtöbb étel esetén nem is szükséges az előmelegítés. Ez főleg az olyan gyorsfagyasztott készételek esetében igaz, mint például a pizza. Az előmelegítésre mindössze akkor elengedhetetlen, ha az adott fogást már a legelején nagy hőnek kell érnie ahhoz, hogy később tökéletes legyen az állaga.

2. Kiegészítők eltávolítása a sütőből

A sütő használata során arra is ajánlott figyelned, hogy eltávolítsd belőle a felesleges kiegészítőket és tepsiket. Ha ezt nem teszed meg, akkor a sütőnek azokat is fel kell melegítenie, amire feleslegesen használsz el energiát.

3. Megfelelő hűtés

A hűtőszekrény fogyasztja a legtöbb áramot, de szerencsére van pár trükk, amivel minimalizálhatod ezt. Figyelj arra, hogy a hűtőben kb. 7 Celsius-fok legyen, a mélyhűtőben pedig -18 Celsius-fok. Az élelmiszerek nem fognak sokkal tovább elállni, ha ennél hűvösebb van, azonban jelentősen több áramot fog fogyasztani. Ezen kívül arra is figyelj, hogy ne tegyél a hűtőbe még meleg ételeket, ugyanis azok lehűtésére szintén sok áramra van szükség. Ne hagyd hosszabb ideig nyitva a hűtőszekrény ajtaját, és ne is pakold azt tele. Az ideális töltöttség 2/3.

4. Energiatakarékos főzés

A víz felmelegítéséhez használj vízforralót, mert az sokkal gyorsabb és költséghatékonyabb is. Ezen kívül a megfelelő edények használatával is spórolhatsz, hiszen a magas minőségű daraboknak remek a hőelosztásuk. Továbbá arra is figyelj, hogy mindig a tűzhely méretéhez passzoló edényt használj, és a fedő is mindig legyen rajta.

5. Tartsd tisztán a konyhát

Jégréteg a fagyasztóban, ételmaradékok a mikróban vagy vízkő lerakódások a vízforralóban… Mindössze 5 milliméter jég már 30 százalékkal megnövelheti az áramfogyasztást. A mikró szintén több energiát használ, ha nem csak azt az ételt kell megmelegítenie, amit most szeretnél elfogyasztani, hanem a múlt hetit is. Rendszeresen takaríts magad/magatok után, mert ezzel is sok energiát spórolsz meg a háztartási gépeknek.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin