Forrás: Getty

Így spórolhatsz az áramon több ezer forintot a konyhában

1. Mellőzd a sütő előmelegítését

Majdnem minden recept azzal a mondattal kezdődik, hogy „melegítsd elő a sütőt”. Ez a folyamat akár 15 percig is eltarthat, főleg akkor, ha legalább 180 Celsius-fok a cél. Ez idő alatt rengeteg áram fogy, közben a legtöbb étel esetén nem is szükséges az előmelegítés. Ez főleg az olyan gyorsfagyasztott készételek esetében igaz, mint például a pizza. Az előmelegítésre mindössze akkor elengedhetetlen, ha az adott fogást már a legelején nagy hőnek kell érnie ahhoz, hogy később tökéletes legyen az állaga.

2. Kiegészítők eltávolítása a sütőből

A sütő használata során arra is ajánlott figyelned, hogy eltávolítsd belőle a felesleges kiegészítőket és tepsiket. Ha ezt nem teszed meg, akkor a sütőnek azokat is fel kell melegítenie, amire feleslegesen használsz el energiát.

3. Megfelelő hűtés

A hűtőszekrény fogyasztja a legtöbb áramot, de szerencsére van pár trükk, amivel minimalizálhatod ezt. Figyelj arra, hogy a hűtőben kb. 7 Celsius-fok legyen, a mélyhűtőben pedig -18 Celsius-fok. Az élelmiszerek nem fognak sokkal tovább elállni, ha ennél hűvösebb van, azonban jelentősen több áramot fog fogyasztani. Ezen kívül arra is figyelj, hogy ne tegyél a hűtőbe még meleg ételeket, ugyanis azok lehűtésére szintén sok áramra van szükség. Ne hagyd hosszabb ideig nyitva a hűtőszekrény ajtaját, és ne is pakold azt tele. Az ideális töltöttség 2/3.

4. Energiatakarékos főzés

A víz felmelegítéséhez használj vízforralót, mert az sokkal gyorsabb és költséghatékonyabb is. Ezen kívül a megfelelő edények használatával is spórolhatsz, hiszen a magas minőségű daraboknak remek a hőelosztásuk. Továbbá arra is figyelj, hogy mindig a tűzhely méretéhez passzoló edényt használj, és a fedő is mindig legyen rajta.

5. Tartsd tisztán a konyhát

Jégréteg a fagyasztóban, ételmaradékok a mikróban vagy vízkő lerakódások a vízforralóban… Mindössze 5 milliméter jég már 30 százalékkal megnövelheti az áramfogyasztást. A mikró szintén több energiát használ, ha nem csak azt az ételt kell megmelegítenie, amit most szeretnél elfogyasztani, hanem a múlt hetit is. Rendszeresen takaríts magad/magatok után, mert ezzel is sok energiát spórolsz meg a háztartási gépeknek.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.