Forrás: Getty

Így segíts a kertedbe költözött madarakon a hidegebb hónapokban

A madarak gondozása nem időszakos feladat, hiszen miután a kertbe szoktattuk őket, felelősek vagyunk értük. A hideg téli hónapokban pedig különösen fontos, hogy ne feledkezzünk meg a kert színes énekeseiről, ilyenkor ugyanis még inkább függenek a gondoskodásunktól. Mutatjuk, mit tehetünk értük, hogy átvészelhessék az év leghidegebb időszakát.

  • Takarítsuk el a jeget és a havat

Akármennyi hó is esik, elengedhetetlen, hogy eltávolítsuk azt a madárodúkról és madáretetőkről. A hó és a jég ugyanis eltakarhatja a bejáratot, tönkre teheti a kikészített élelmet. Arról nem is beszélve, hogy a hó miatti tartós nedvesség penészedést okozhat, ami sajnos képes megbetegíteni a madarakat. Ezért minden havas napon töröljük le az etetőket

  • Mindig legyen tele az etető

A téli hideg miatt, különösen a mínusz fokokban, rengeteg energiára van szüksége a madaraknak, hogy melegen tudják tartani magukat. Felelős madárgondozóként pedig nem engedhetjük meg, hogy ne legyen mindig tele az etető. Ellenőrizzük naponta kétszer az élelem mennyiségét, ha kell, töltsük fel újra őket.

  • Víz biztosítása minden nap

Biztos, ami biztos, a napi élelem ellenőrzéskor ne felejtsük el a vizet sem utántölteni. A legnagyobb hidegben inkább meleg vizet öntsünk az itatóba, hiszen úgyis gyorsan lehűl, viszont lassabban fagy be.

  • Takarítsd el a havat minél több helyről

Egyes madárfajok a földről is csipegetnek, a vastag hótakaró azonban akadályt jelenthet nekik ebben. Takarítsd el a havat a bokrok alól, a fák egyes ágairól és más védett helyekről, ahol gyakran szoktak madarak időzni.

  • Védett helyek

Fedd le az etetőket és az odúkat, hogy ne fedj be őket a hó olyan könnyen. Ezáltal sokkal védettebb lesz a hely, így a madarak be tudnak húzódni valahova. Szintén ajánlott olyan helyeket kialakítani a fákon néhány deszka segítségével, aminek van két-három oldala, mert így szélvédett helyet biztosíthatsz a madaraknak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.