Így segíts a kertedbe költözött madarakon a hidegebb hónapokban

Így segíts a kertedbe költözött madarakon a hidegebb hónapokban

Rendszeresen eteted a madarakat? Mutatjuk, mit tudsz tenni értük a leghidegebb hónapok alatt.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

A madarak gondozása nem időszakos feladat, hiszen miután a kertbe szoktattuk őket, felelősek vagyunk értük. A hideg téli hónapokban pedig különösen fontos, hogy ne feledkezzünk meg a kert színes énekeseiről, ilyenkor ugyanis még inkább függenek a gondoskodásunktól. Mutatjuk, mit tehetünk értük, hogy átvészelhessék az év leghidegebb időszakát.

  • Takarítsuk el a jeget és a havat

Akármennyi hó is esik, elengedhetetlen, hogy eltávolítsuk azt a madárodúkról és madáretetőkről. A hó és a jég ugyanis eltakarhatja a bejáratot, tönkre teheti a kikészített élelmet. Arról nem is beszélve, hogy a hó miatti tartós nedvesség penészedést okozhat, ami sajnos képes megbetegíteni a madarakat. Ezért minden havas napon töröljük le az etetőket

  • Mindig legyen tele az etető

A téli hideg miatt, különösen a mínusz fokokban, rengeteg energiára van szüksége a madaraknak, hogy melegen tudják tartani magukat. Felelős madárgondozóként pedig nem engedhetjük meg, hogy ne legyen mindig tele az etető. Ellenőrizzük naponta kétszer az élelem mennyiségét, ha kell, töltsük fel újra őket.

  • Víz biztosítása minden nap

Biztos, ami biztos, a napi élelem ellenőrzéskor ne felejtsük el a vizet sem utántölteni. A legnagyobb hidegben inkább meleg vizet öntsünk az itatóba, hiszen úgyis gyorsan lehűl, viszont lassabban fagy be.

  • Takarítsd el a havat minél több helyről

Egyes madárfajok a földről is csipegetnek, a vastag hótakaró azonban akadályt jelenthet nekik ebben. Takarítsd el a havat a bokrok alól, a fák egyes ágairól és más védett helyekről, ahol gyakran szoktak madarak időzni.

  • Védett helyek

Fedd le az etetőket és az odúkat, hogy ne fedj be őket a hó olyan könnyen. Ezáltal sokkal védettebb lesz a hely, így a madarak be tudnak húzódni valahova. Szintén ajánlott olyan helyeket kialakítani a fákon néhány deszka segítségével, aminek van két-három oldala, mert így szélvédett helyet biztosíthatsz a madaraknak.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 4 lakberendezési tárgy, amivel energiát spórolhatsz

Az idei őszi és téli szezonban minden a spórolásról szól. Nem meglepő, hogy mindenki különböző trükkökkel próbálja csökkenteni a fogyasztást. Jelen esetben azt szeretnénk bemutatni, hogy bizonyos lakberendezési tárgyakkal is spórolhatsz az energián.

Otthon Lakberendezés csavarokkal – És happy enddel

Egy otthon kialakításánál biztosan előfordulnak meglepetések, és az már csak a kreativitáson és a fantázián múlik, hogy ezeket a javunkra fordítsuk. Anya és fia költözését több újratervezés is megelőzte, visszatekintve azonban minden úgy lett jó, ahogy alakult.

Stílus Ez az 5 lakberendezési trend már lejárt lemez

A trendek mindig jönnek és mennek, a lakberendezők pedig időről időre összegzik, mik nem tartoznak már a divatos kategóriába. Így történt ez 2022-ben is, mi pedig tolmácsoljuk a lakberendezők ítéletét. Eláruljuk, melyik trendek mellett nem voksolnának már (legalábbis egy ideig) a profik.

Stílus Lehet, hogy neked nem való a kék a lakberendezésbe? Íme, 5 árulkodó jel

A kéket a lakberendezés örök kedvencének tartják, hiszen rengeteg fajta időtálló megoldást lehet ezzel a színnel megvalósítani. Azonban nem mindenki egyforma, így megeshet, hogy hozzád vagy a te lakásodhoz egyáltalán nem passzol. Ne érezd emiatt rosszul magad, csupán ismerd fel időben, nehogy megutáld az otthonod.

Tipp Állandóan hideg van a lakásban? Ez a 4 leggyakoribb ok

Egy hideg lakás nem csak kellemetlen és bosszantó, de hosszútávon még káros is az ingatlanra nézve. Épp ezért annyira fontos, hogy mielőbb kiderítsd, mi okozza ezt a problémát.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin