Így segíts a kertedbe költözött madarakon a hidegebb hónapokban

Így segíts a kertedbe költözött madarakon a hidegebb hónapokban

Rendszeresen eteted a madarakat? Mutatjuk, mit tudsz tenni értük a leghidegebb hónapok alatt.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

A madarak gondozása nem időszakos feladat, hiszen miután a kertbe szoktattuk őket, felelősek vagyunk értük. A hideg téli hónapokban pedig különösen fontos, hogy ne feledkezzünk meg a kert színes énekeseiről, ilyenkor ugyanis még inkább függenek a gondoskodásunktól. Mutatjuk, mit tehetünk értük, hogy átvészelhessék az év leghidegebb időszakát.

  • Takarítsuk el a jeget és a havat

Akármennyi hó is esik, elengedhetetlen, hogy eltávolítsuk azt a madárodúkról és madáretetőkről. A hó és a jég ugyanis eltakarhatja a bejáratot, tönkre teheti a kikészített élelmet. Arról nem is beszélve, hogy a hó miatti tartós nedvesség penészedést okozhat, ami sajnos képes megbetegíteni a madarakat. Ezért minden havas napon töröljük le az etetőket

  • Mindig legyen tele az etető

A téli hideg miatt, különösen a mínusz fokokban, rengeteg energiára van szüksége a madaraknak, hogy melegen tudják tartani magukat. Felelős madárgondozóként pedig nem engedhetjük meg, hogy ne legyen mindig tele az etető. Ellenőrizzük naponta kétszer az élelem mennyiségét, ha kell, töltsük fel újra őket.

  • Víz biztosítása minden nap

Biztos, ami biztos, a napi élelem ellenőrzéskor ne felejtsük el a vizet sem utántölteni. A legnagyobb hidegben inkább meleg vizet öntsünk az itatóba, hiszen úgyis gyorsan lehűl, viszont lassabban fagy be.

  • Takarítsd el a havat minél több helyről

Egyes madárfajok a földről is csipegetnek, a vastag hótakaró azonban akadályt jelenthet nekik ebben. Takarítsd el a havat a bokrok alól, a fák egyes ágairól és más védett helyekről, ahol gyakran szoktak madarak időzni.

  • Védett helyek

Fedd le az etetőket és az odúkat, hogy ne fedj be őket a hó olyan könnyen. Ezáltal sokkal védettebb lesz a hely, így a madarak be tudnak húzódni valahova. Szintén ajánlott olyan helyeket kialakítani a fákon néhány deszka segítségével, aminek van két-három oldala, mert így szélvédett helyet biztosíthatsz a madaraknak.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Tipp Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Kiömlött innivaló, állatszőr, morzsák – az autónk belsejének sok megpróbáltatást kell kibírnia, melyeket nem lehet egyszerűen egy porszívó segítségével eltüntetni. Most azonban lerántjuk a leplet olyan trükkökről, melyeknek köszönhetően patyolattiszta lesz az autó belseje.

Felújítás A debreceni csoda: ez a 33 nm-es kis lakás poraiból éledt újjá

Nóriék másodszor is belevágtak: megvásároltak egy retró, lepukkant, elavult ingatlant, hogy aztán egy élhető és szerethető otthont faragjanak belőle. Ha eddig nem hittél volna a tündérmesékben, akkor a végeredményt látva ez most biztosan megváltozik. A konklúzió megint csak ennyi: nincs lehetetlen!

Tipp Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltást

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin