Forrás: Getty

Így oszd fel okosan a teret: a 3 zónás konyhai tárolás

A három zónás konyha lényege, hogy a helyiség három fő tevékenységi csomópontja körül alakítjuk ki az alapvető konyhai felszerelések elhelyezését. Ez a három zóna pedig a következő:

1. zóna: A HŰTŐ

A hűtő és környezete az első számú étel-előkészítési övezet a konyhában. Éppen ezért a legjobb, ha “az élelmiszer-beszállító pont”, a bejárat közelében helyezkedik el. Ha a konyhapult közel van a hűtőhöz, nagy hasznukra lesz, mikor nagy szatyrokkal érkezünk haza a bevásárlásból, és van hova lepakolni úgy, hogy onnan már egyetlen mozdulattal lehet is mindent továbbpasszolni a frigóba.

A konyhapult közvetlen környezetében pedig tárolhatók a tartós élelmiszerek, a hűtést nem igénylő konzervek, a müzlik és egyéb száraz ételek, ami – a hűtött hozzávalók közelségével együtt – nagyban felgyorsítja a sütési-főzési előkészületeket. A közelben keressünk helyet továbbá az olyan segédeszközöknek mint a konzervnyitó, a keverőtálak, sütőformák, a kenyérsütő vagy a kávéfőző.

A szakácskönyvnek szintén a hűtő zónájában van a legjobb helye – természetesen olyan helyzetben és tartóban, ami garantálja, hogy száraz marad. Ezen kívül egy seprű és egy szemeteslapát is legyen valahol eldugva ebben a zónában. Vélhetően gyakran szükség lesz rá.

2. zóna: A MOSOGATÓ

A mosogató tökéletes helye a hűtő és a tűzhely között van valahol félúton. Ezt a területet is elsősorban az előkészületi munkálatok során vesszük igénybe, kiegészülve az ételek tisztításával és darabolásával, valamint az étkezések utáni mosogatással. Éppen ezért egy szemetes vagy egy szelektív hulladékgyűjtő egység feltétlenül legyen karnyújtásnyi távolságra valahol a közelben, hogy a levágott felesleget és tányérokon felhalmozódott maradékokat legyen miben és hova gyűjteni.

A mosogató körüli tárolás alapvető elemei a mindennap használatos evőeszközök, poharak és tányérok. Hasonlóan alakítsunk ki egy külön részt a vágószerszámoknak is ebben a zónában, ami a hűtőhöz éppolyan közel van, mint a mosogatóhoz.

A legtöbben a konyhaszekrényben tárolják a poharaikat, de tökéletes megoldás lehet egy kellő mélységgel rendelkező fiók is.

3. zóna: A TŰZHELY

Ez a főzés és sütés utolsó, befejező zónája, így ideális elhelyezkedését az étkező határozza meg elsősorban. Igyekezzünk úgy megtalálni a tűzhely pozícióját, hogy az az étkezőasztalhoz a lehető legközelebb essen. Minden olyan eszköznek, ami a főzés-sütés része, segédeszköze lehet, ebben a zónában van a helye – az edényfogó kesztyűktől a tálalóedényekig.

A fűszertartók, fazekak és serpenyők ideális helye is valahol ebben az övezetben van. Az viszont már teljesen egyénfüggő, hogy mi esik jobban kézre: ha ezek a kellékek a konyhaszekrényben vagy egy alsóbb, könnyen kihúzható fiókban várnak a sorukra.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.