Forrás: Getty

Így legyen cserepes növény kerted a teraszon

Így láss hozzá a „cserép kertészkedéshez”

1. lépés: Tervezés 

Amikor cserepekben nevelünk növényeket, akkor a tervezés a legfontosabb lépés. Miért? Mert konkrét elképzelések nélkül káosz lesz, rosszul párosítjuk a növényeket egymással és a cserepekkel is. Gondoljuk tehát végig: milyen virágos teraszt szeretnénk? Mediterránt, egzotikus dzsungelt vagy modernet és letisztultat? Miután megvagyunk az elképzeléssel, haladhatunk tovább a második lépésre.

2. Növények kiválasztása

Kész képpel a fejünkben könnyen kiválaszthatjuk az áhított végeredményhez szükséges növényeket. A mediterrán teraszra jukkát, muskátlit és leandert választhatunk, az egzotikus erkélyen jól mutat a flamingó virág, a kaktusz vagy a papagájvirág. A modern kiülőhöz leginkább az anyósnyelv, a bambuszok és a szukkulensek passzolnak. 

Így legyen cserepes növény kerted a teraszon
Forrás: Getty

3. Virágföld kiválasztása

Fontos, hogy a cserepes növényeknek mindig olyan virágföldjük legyen, ami speciálisan a saját igényeikhez passzol. A cserép ugyanis nem olyan jól vezeti el a nedvességet, ez pedig a növények gyökerei számára végzetes lehet. Olvassunk utána az kiválasztott fajták igényeinek, és ennek megfelelően válasszunk. 

4. Cserép kiválasztása

A növényeknek bizony a cserepek illetően is van preferenciája. Egyesek jól elvannak a kevésbé jól szellőző műanyagban, míg más fajták csak az agyagcserépben élnek meg. Bármilyen cserepet is választunk, biztosítsuk, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni belőle, valamint a virágföld tudjon szellőzni. Például néhány kavics a cserép alján segít előbbiben, míg egy kis homok a virágföldhöz keverve lazábbá teszi azt. 

5. Elhelyezés

Miután a kiválasztott fajtákat elültettük a megfelelő cserépbe, melyben ugye a megfelelő virágföld van, gondoskodnunk kell a virágok elhelyezésről. A sok fényt kedvelő cserepeseket tegyük napos helyre, míg a félárnyékot kedvelőket semmiképp se hagyjuk közvetlenül a napon. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.