Így készíts magad szárított csokrot a kerti virágokból

Így készíts magad szárított csokrot a kerti virágokból

Szívesen dekorálod növényekkel otthonod? Érdekel a virágszárítás folyamata, hogy hónapokon át csodálhasd tavaszi növényeid? Akkor görgess tovább!

Ötletládához ad!

A tavasz a színes szirmokkal pompázó virágoskertekről szól, így nem csoda, ha sokan szeretnék megtartani ezt a hangulatát hónapokon át. A virágszárítás tökéletes módja a színes virágok megőrzésének, és dekorációknak sem utolsók akár a kertben, akár a házban. Mutatjuk, hogyan csináld.

1. Szárítandó virágok kiválasztása

A szárítás csak azoknál a növényeknél működik, amelyeknek nincs nagy víztartalma. A varjúháj például emiatt alkalmatlan a szárításra, ellenben számos népszerű virág, mint például a rózsa, a levendula, a búzavirág vagy a dália tökéletes alapanyag a száraz csokorhoz.

2. Növények vágása

A tökéletes szárított csokorhoz még nem teljesen kinyílt virágokat kell használnunk. Persze közben kicsit szeretnénk is a kertben gyönyörködni bennük. Mi ilyenkor a megoldás? Hagyjuk őket pár napig virágozni, majd még a sziromhullatás előtt vágjuk le őket.

3. A csokor összeállítása

A következő lépés a legizgalmasabb: itt az idő összeállítani a csokrot a vágott virágokból. Mivel a már teljesen száraz növények könnyen törnek, még frissen kell összeállítani őket, hogy szépen száradjanak meg.

Így készíts magad szárított csokrot a kerti virágokból
Forrás: getty

4. Szárítás

A virágcsokrokat a levegőn a legegyszerűbb megszárítani, sőt, a profik szerint csak így lesz mutatós a végeredmény. A csokorról távolítsuk el a nagyobb leveleket, de hagyjunk meg párat a látvány kedvéért. Kötözzük össze a csokrot egy zsineggel, majd lógassuk fel.

5. Megfelelő körülmények biztosítása

A virágfürtöket a közvetlen napfénytől távol, lehetőleg sötétben kell tartani. Minél több napfény éri a virágokat, annál jobban kifakul a színük. Ne tegyük a száradó csokrokat túl közel egymáshoz, és próbáljuk a megfelelő levegőcserét is biztosítani rendszeres szellőztetéssel (de nem huzattal!).

6. A csokrok elhelyezése

Nagyjából 10-20 nap után a csokroknak teljesen száraznak kellene lenniük, ezután elkezdhetjük dekorálni velük az otthonunkat. A csokrokat olyan végleges helyre tegyük, ahol nem éri őket sem huzat, sem közvetlen napfény.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Kert Teafaolaj – A kártevők titkos ellenszere

A teafaolaj egy szuper természetes növényvédőszer, ami megelőzés céljából is tökéletes választásnak bizonyul. Használata során azonban szem előtt kell tartanunk néhány dolgot.

Kert Mohás a gyep? Ezzel az olcsó házi praktikával sikerül eltüntetni

Szeretsz kávézni? No, és kertes házban laksz? Ha utóbbi igaz rád, akkor már biztosan találkoztál azzal a problémával, hogy uralma alá vette a moha a füvet. Erre szerencsére van egy szuper megoldásunk, ami nem kerül semmibe, legalábbis abban az esetben, ha a kérdés első felére is igen a válaszod.

Stílus 10 Jolly Joker lakásdekorációs tipp bármelyik helyiséghez

Meglepően egyszerű és nagyszerű elvek mentén is kialakítható különleges belső tér odahaza. Fontos ugyanakkor, hogy a lakásdizájn újjáépítésekor a döntéseket a maguk ésszerű sorrendjében hozzuk meg, különben nyakatekert lesz az egész folyamat. Ha mégis bizonytalan vagy, hol kezd, és mi az, ami valóban számít, az alábbi útmutató segít elindulni a helyes úton.

Tipp Képek a falon fúrás nélkül – 4 szuper alternatíva

Fel szeretnél akasztani pár képet a falra, de nincs kedved se lyukat fúrni, se kalapácsot ragadni? Tény, hogy ezek a módszerek körülményesek, továbbá még lyukakat is hagynak a falon. Alább bemutatunk 4 olyan alternatívát, melyekhez nem szükséges se a kalapács, se a fúró.

Kert Kutyabarát udvar: 6 mutatós kerti növény, ami biztonságos a kisállatodra nézve

Egy felelős gazdi a kert tervezéskor sem feledkezik meg kiskedvencéről. Bizony rengeteg virág van, ami kis mennyiség fogyasztva is rettenetesen komoly következményekkel jár a kisállatok számára. Noha lehet azzal próbálkozni, hogy ezeket a növényeket a kutyától elzárva nevelgetjük, jobb biztosra menni. Íme 6 mutatós kerti növény, ami nem jelent veszélyt a négylábúakra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin