Így készíts magad szárított csokrot a kerti virágokból

Így készíts magad szárított csokrot a kerti virágokból

Szívesen dekorálod növényekkel otthonod? Érdekel a virágszárítás folyamata, hogy hónapokon át csodálhasd tavaszi növényeid? Akkor görgess tovább!

Ötletládához ad!

A tavasz a színes szirmokkal pompázó virágoskertekről szól, így nem csoda, ha sokan szeretnék megtartani ezt a hangulatát hónapokon át. A virágszárítás tökéletes módja a színes virágok megőrzésének, és dekorációknak sem utolsók akár a kertben, akár a házban. Mutatjuk, hogyan csináld.

1. Szárítandó virágok kiválasztása

A szárítás csak azoknál a növényeknél működik, amelyeknek nincs nagy víztartalma. A varjúháj például emiatt alkalmatlan a szárításra, ellenben számos népszerű virág, mint például a rózsa, a levendula, a búzavirág vagy a dália tökéletes alapanyag a száraz csokorhoz.

2. Növények vágása

A tökéletes szárított csokorhoz még nem teljesen kinyílt virágokat kell használnunk. Persze közben kicsit szeretnénk is a kertben gyönyörködni bennük. Mi ilyenkor a megoldás? Hagyjuk őket pár napig virágozni, majd még a sziromhullatás előtt vágjuk le őket.

3. A csokor összeállítása

A következő lépés a legizgalmasabb: itt az idő összeállítani a csokrot a vágott virágokból. Mivel a már teljesen száraz növények könnyen törnek, még frissen kell összeállítani őket, hogy szépen száradjanak meg.

Így készíts magad szárított csokrot a kerti virágokból
Forrás: getty

4. Szárítás

A virágcsokrokat a levegőn a legegyszerűbb megszárítani, sőt, a profik szerint csak így lesz mutatós a végeredmény. A csokorról távolítsuk el a nagyobb leveleket, de hagyjunk meg párat a látvány kedvéért. Kötözzük össze a csokrot egy zsineggel, majd lógassuk fel.

5. Megfelelő körülmények biztosítása

A virágfürtöket a közvetlen napfénytől távol, lehetőleg sötétben kell tartani. Minél több napfény éri a virágokat, annál jobban kifakul a színük. Ne tegyük a száradó csokrokat túl közel egymáshoz, és próbáljuk a megfelelő levegőcserét is biztosítani rendszeres szellőztetéssel (de nem huzattal!).

6. A csokrok elhelyezése

Nagyjából 10-20 nap után a csokroknak teljesen száraznak kellene lenniük, ezután elkezdhetjük dekorálni velük az otthonunkat. A csokrokat olyan végleges helyre tegyük, ahol nem éri őket sem huzat, sem közvetlen napfény.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin