A tavasz a színes szirmokkal pompázó virágoskertekről szól, így nem csoda, ha sokan szeretnék megtartani ezt a hangulatát hónapokon át. A virágszárítás tökéletes módja a színes virágok megőrzésének, és dekorációknak sem utolsók akár a kertben, akár a házban. Mutatjuk, hogyan csináld.
1. Szárítandó virágok kiválasztása
A szárítás csak azoknál a növényeknél működik, amelyeknek nincs nagy víztartalma. A varjúháj például emiatt alkalmatlan a szárításra, ellenben számos népszerű virág, mint például a rózsa, a levendula, a búzavirág vagy a dália tökéletes alapanyag a száraz csokorhoz.
2. Növények vágása
A tökéletes szárított csokorhoz még nem teljesen kinyílt virágokat kell használnunk. Persze közben kicsit szeretnénk is a kertben gyönyörködni bennük. Mi ilyenkor a megoldás? Hagyjuk őket pár napig virágozni, majd még a sziromhullatás előtt vágjuk le őket.
3. A csokor összeállítása
A következő lépés a legizgalmasabb: itt az idő összeállítani a csokrot a vágott virágokból. Mivel a már teljesen száraz növények könnyen törnek, még frissen kell összeállítani őket, hogy szépen száradjanak meg.

4. Szárítás
A virágcsokrokat a levegőn a legegyszerűbb megszárítani, sőt, a profik szerint csak így lesz mutatós a végeredmény. A csokorról távolítsuk el a nagyobb leveleket, de hagyjunk meg párat a látvány kedvéért. Kötözzük össze a csokrot egy zsineggel, majd lógassuk fel.
5. Megfelelő körülmények biztosítása
A virágfürtöket a közvetlen napfénytől távol, lehetőleg sötétben kell tartani. Minél több napfény éri a virágokat, annál jobban kifakul a színük. Ne tegyük a száradó csokrokat túl közel egymáshoz, és próbáljuk a megfelelő levegőcserét is biztosítani rendszeres szellőztetéssel (de nem huzattal!).
6. A csokrok elhelyezése
Nagyjából 10-20 nap után a csokroknak teljesen száraznak kellene lenniük, ezután elkezdhetjük dekorálni velük az otthonunkat. A csokrokat olyan végleges helyre tegyük, ahol nem éri őket sem huzat, sem közvetlen napfény.