Forrás: Getty

Így készíts csalánból biotápot – És turbózd fel vele a növényeidet

A saját készítésű csalántáp egyszerűen elkészíthető, ellenben rendkívül hatásos, és még a környezetünket sem terheljük vele. A csalánnak magas a nitrogén- és káliumtartalma, ezért majdnem minden növényre pozitív hatással van, hiszen minden olyan anyaggal ellátja azokat, amire szükségük van a növekedéshez és az erősödéshez.

Csalántáp hozzávalói:

  • 1 db 10 literes műanyag-, agyag- vagy faedény (a fém nem megfelelő)
  • 1 kg friss csalán (a növényen ne legyenek virágok és magok)
  • Az 1 kg friss csalán helyett használhatunk 150-200 gramm szárítottat
  • 10 liter víz: a legjobb esetben esővíz vagy állott csapvíz
  • némi kőliszt/kőpor

Elkészítés

Először vágjuk apróra a csalánt, majd tegyük az edénybe, és öntsük fel vízzel. Annak érdekében, hogy az erjedés során ne legyen túl erőteljes a keletkező szag, szórhatunk hozzá némi kőlisztet. Az edényt ezután tegyük egy napos helyre, ahol 2 hétig hagyjuk állni, de naponta egyszer vagy kétszer keverjük meg, hogy több oxigénhez jusson. Ha már nem habos a keverék, akkor elkészült a csalántápunk.

Felhasználás

Mielőtt kezelésbe vennénk a növényeinket a csalántáppal, előtte hígítsuk fel vízzel. Ha öntözés során szeretnénk használni, akkor 1:10 arányban hígítsuk. Amennyiben nagyon érzékeny növényekről van szó, akkor 1:20 arányban is keverhetünk hozzá vizet. Továbbá figyeljünk arra, hogy csak a gyökereket locsoljuk a táppal. Hetente csak egyszer öntözzük vele a növényeket, illetve borsóra, répára, fokhagymára és hagymára soha ne használjuk!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.