A saját készítésű csalántáp egyszerűen elkészíthető, ellenben rendkívül hatásos, és még a környezetünket sem terheljük vele. A csalánnak magas a nitrogén- és káliumtartalma, ezért majdnem minden növényre pozitív hatással van, hiszen minden olyan anyaggal ellátja azokat, amire szükségük van a növekedéshez és az erősödéshez.
Csalántáp hozzávalói:
- 1 db 10 literes műanyag-, agyag- vagy faedény (a fém nem megfelelő)
- 1 kg friss csalán (a növényen ne legyenek virágok és magok)
- Az 1 kg friss csalán helyett használhatunk 150-200 gramm szárítottat
- 10 liter víz: a legjobb esetben esővíz vagy állott csapvíz
- némi kőliszt/kőpor
Elkészítés
Először vágjuk apróra a csalánt, majd tegyük az edénybe, és öntsük fel vízzel. Annak érdekében, hogy az erjedés során ne legyen túl erőteljes a keletkező szag, szórhatunk hozzá némi kőlisztet. Az edényt ezután tegyük egy napos helyre, ahol 2 hétig hagyjuk állni, de naponta egyszer vagy kétszer keverjük meg, hogy több oxigénhez jusson. Ha már nem habos a keverék, akkor elkészült a csalántápunk.
Felhasználás
Mielőtt kezelésbe vennénk a növényeinket a csalántáppal, előtte hígítsuk fel vízzel. Ha öntözés során szeretnénk használni, akkor 1:10 arányban hígítsuk. Amennyiben nagyon érzékeny növényekről van szó, akkor 1:20 arányban is keverhetünk hozzá vizet. Továbbá figyeljünk arra, hogy csak a gyökereket locsoljuk a táppal. Hetente csak egyszer öntözzük vele a növényeket, illetve borsóra, répára, fokhagymára és hagymára soha ne használjuk!