Forrás: Getty

Így gondozd a gumifádat, hogy méltó dísze lehessen otthonodnak

A “gumifa” általában a Ficus elastica növényre utal, amely a lágyszárú növények, azon belül a lombszárasok (Moraceae) családjába tartozik. Eredetileg Dél-Ázsiában, különösen India és Indonézia területén őshonos. Azonban a “gumifa” kifejezést néha más, hasonló megjelenésű növényre is használják, például azokra, amelyek termelnek olyan gumit – mint például a Ficus carica vagy a Hevea brasiliensis.

A Ficus elastica, vagyis a “valódi” gumifa, szobanövényként ismert, és gyakran azért népszerű, mert nagy, fényes levelei és mutatós megjelenése miatt jól mutat beltéri dísznövényként. A levelek vastagok, zöldek vagy változatosan színezettek lehetnek. Ahhoz, hogy szép növényt nevelhetünk belőle, az alábbi szabályokat érdemes betartanunk:

1.     Fény: A gumifa szereti a fényt, de közvetlen napsugárzásnak ne tegyük ki. Fényes, szórt fényű helyen érzi magát a legjobban. A túl erős napfény könnyen leégetheti a leveleket.

2.     Hőmérséklet: Tartsuk a gumifát melegben. Az optimális hőmérsékleti tartomán 18-24°C között van. Kerüljük a hirtelen hőmérséklet-változásokat és a hideg huzatot.

3.     Öntözés: Az öntözést a föld nedvességének függvényében állítsuk be. Csak akkor öntözzük, ha a felső talajréteg kissé megszáradt. Ne hagyjuk, hogy a növény a pangó vízben álljon, mert a gyökerek rothadhatnak. Télen ritkábban kell öntözni.

Így gondozd a gumifádat, hogy méltó dísze lehessen otthonodnak
Forrás: Getty

4.     Páratartalom: A gumifák kedvelik a magas páratartalmat. Télen, ha a fűtés miatt a levegő száraz lesz, permetezzük be a leveleket vagy használjunk párásítót a páratartalom növelésére.

5.     Tápanyagok: Tavasztól késő őszig tápoldatozzuk a növényt havonta egyszer vagy kétszer. A téli hónapokban ritkábban vagy egyáltalán nem szükséges.

6.     Átültetés: Az átültetni csak akkor kell, amikor a növény kinőtte jelenlegi cserépét vagy a gyökerei már kijutottak a cserépből. Általában évente egyszer vagy kétévente elegendő.

7.     Metszés: Időnként vágjuk vissza a gumifát, hogy megőrizze formáját és elkerülje, hogy túl sok helyet foglaljon el. Ehhez használjunk steril metszőeszközöket.

8.     Betegségek és kártevők: Figyeljük a leveleket és a növényt betegségek vagy kártevők (például pajzstetvek vagy levéltetvek) szempontjából. Azonnal kezeljük, ha ilyen problémákat észlelünk.

9.     Támogatás: Ha a növény magas és hajladozik, erősítsük meg egy karóval vagy más tartószerkezettel.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.