Forrás: Getty

Honnan tudhatod, hogy új matracra van szükséged? – Íme, 4 egyértelmű jel

Mennyit bírnak a matracok?

A jobb minőségű darabok akár 10-15 évig is kényelmesek maradhatnak, de az élettartamuk nagyban függ a matrac kialakításától. A rugós daraboknál örülhetünk, ha elérjük a 10 évet, mert a rugók könnyen veszítenek az erejükből. A memóriahabos matracok azonban már 12-14 évig is kitarthatnak, de a legtartósabb a Magyarországon viszonylag ritkaság számba menő vízágy, ami akár 15 évig is olyan, mintha új lenne.

Árulkodó jelek, hogy ideje új matracot venni

Kialvatlanság érzése

Ha reggel is olyan fáradtan ébredünk, mint ahogyan az előző este lefeküdtünk, annak könnyen lehet a matrac az oka. Az ágybetét nagyban befolyásolja az alvás minőségét még akkor is, ha mi nem érezzük kényelmetlennek. Ha ezt többször is tapasztaljuk, lehet, hogy eljött az idő a cserére.

Hátfájás

A túlságosan régi matracok már nem tudják olyan jól tartani a testet, mint új korukban, ezért könnyebb olyan pozícióban aludni rajtuk, ami után különféle problémákkal kelünk. A leggyakoribb ezek közül a hát- és nyakfájás, ami nagy hatással lehet az általános közérzetre, hosszú távon pedig egészségtelen is, így mindenképp cseréljünk matracot.

Kifeküdtük

Ha sokszor ugyanott fekszünk az ágyban, akkor egy idő után kialakul benne egy mélyedés. És ha ott a „gödör”, azt nehéz kikerülni éjszaka, hiszen akaratlanul is belegurulunk. Ha felkelés után is látod a helyet, ahol feküdtél, itt az idő új darab után nézni.

Kellemetlen szag

Alvás közben könnyen tud izzadni a test, amitől kellemetlen szaga lesz az ágynak. Ha gyakran fordítjuk át a matracot, azzal kicsit lehet odázni a cserén, de ha kellemetlen szagú a matracunk, akkor mindenképp megérett a cserére.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.