Forrás: Getty

Hogyan válaszd ki a megfelelő színt a homlokzatra?

A környezet és a stílus harmonizálása

A tökéletes szín kiválasztásakor fontos figyelembe vennünk a környezetet, például a táj jellegét, a környező épületek stílusát és a természetes elemeket. A választott árnyalatnak ugyanis illeszkednie kell a környezetbe, lehetőleg harmóniát teremtve a természettel. Ez nem azt jelenti, hogy ne kísérletezhetnél új színekkel, mindössze annyit mond, hogy ne térjen el nagyon a végeredmény az utca összképétől.

Az otthonod stílusának kifejezése

A házszín kiválasztása lehetőséget ad otthonod egyedi stílusának kifejezésére. Például egy klasszikus stílusú otthonhoz általában pasztell vagy neutrális színek illenek, míg egy modern ház esetében merész vagy minimalista tónusokkal is kísérletezhetsz, míg egy mediterrán otthonhoz egyértelműen a sárgás vagy terrakotta színek fognak passzolni.

Időjárás és időtállóság

Fontos figyelembe venni az adott térség klímáját, mivel ez befolyásolhatja a festék tartósságát. Az erős, rikító színek a napsugarak hatására fakulhatnak, ezért egy napsütötte régióban inkább semleges árnyalatot érdemes választani. Amennyiben viszont például szántóföld közelében élsz, a levegő minden bizonnyal az átlagnál porosabb, így nem érdemes fehér árnyalatot választanod a házfalra.

A ház építészeti stílusa

Az otthonod színe akkor fog igazán jól mutatni, ha összhangban van a ház építészeti stílusával. Például egy vidéki háznak a melegebb tónusok, egy város közepén álló modern otthonnak viszont inkább a minimalista hideg árnyalatok állnak jól.

Személyes preferenciák és aktuális trendek

Természetesen mit sem ér, hogy a választott szín megfelel minden korábban említett szempontnak, ha neked nem tetszik a végeredmény. Ha nehezen boldogulsz a döntéssel, akkor sétálj egyet a környéken, figyeld meg a hasonló stílusú otthonokat, és jegyezz fel pár színt, ami kifejezetten tetszik. Ezek közül az az árnyalat lesz a nyerő, amelyik a többi szempontnak is megfelel.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.