Hogyan fessünk falat? – Tippek és trükkök a sikeres felújítás érdekében

Hogyan fessünk falat? – Tippek és trükkök a sikeres felújítás érdekében

A felújítások, építkezések egyik legfontosabb pontja a falak festése. A választott szín évekig is velünk maradhat, így a festésnél érdemes minél jobb és alaposabb munkát végezni, hogy az eredmény a lehető legjobb legyen. De hogyan fessünk falat? Mutatjuk.

Ötletládához ad!

Megfelelő alap kialakítása a festés előtt

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a jó alapozás mennyire fontos ahhoz, hogy a festés a lehető legjobban sikerüljön. Az egyenetlen, poros falakon nem fog jól tapadni a festék, így onnan le tud töredezni. Akár pár hónap után már kezdhetjük is újra a festést. A falak egyenetlenségeit gletteléssel ki kell simítani, ami már jó lépés a szép festés felé. Mielőtt bármit is kenünk a falra, csiszoljuk meg egy kicsit, majd mindenképp portalanítsuk, így jól fog tapadni rá a festék.

Alapozófesték használata

Az alapozófesték is csak akkor fog sokat segíteni, ha már jó felületre visszük fel, így nagyon fontos az előző pont is. Olyan alapozót kell használni, ami a választott festékünkkel jól működik. Erről kérdezzük meg a festékboltban az eladókat, ők segítenek a jó párosítás megtalálásában.

Hogyan fessünk falat szűk helyeken?

Sokan javasolják, hogy a festést a lehető legnehezebben hozzáférhető helyekkel kezdjük, így a nehezét már az elején letudhatjuk, utána jobban lehet haladni a falak nagyobb részével. Ilyen helyek lehetnek például a falak találkozásánál az élek és a sarkok, a villanykapcsolók és konnektorok környéke vagy a szegő éle. Ezeket a legkönnyebben kis méretű ecsettel lehet festeni, hogy minél precízebb legyen a munka. Használhatunk kis hengert is, de akkor félő, hogy az oldala olyan helyeket is be fog festeni, amit nem szeretnénk, hogy befogjon a festék.

Akkor lássunk hozzá!

Ha az alapozás elkészült, fent van az alapozófesték, valamint a nehezen elérhető helyek is színre vannak kenve, akkor jöhet a falak nagyobb része. Festőhengerrel lehet a legkönnyebben és leggyorsabban haladni, ugyanis ez nagy felületet fest le egyben, ráadásul egyenletesen osztja el az anyagot. Hogyan fessünk falat hengerrel? A festőhenger szerencsére épp annyi festéket tud felvenni, amennyi megfelelő, így a csöpögéstől nem kell tartani. Egyenletes nyomás mellett oszlassuk el a festéket a falon úgy, hogy sehol se legyen túl vastag a réteg, mert az nem szárad szépen.

Száradás és szellőztetés

Ha szükség van egy második réteg festékre, akkor azt csak az első réteg teljes száradása után kezdjük el felrakni. A szellőztetés is nagyon fontos: nyitott ablak mellett, esetleg egy ventilátor használatával mindig cseréljük az adott helyiség levegőjét.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Stílus Vissza a jövőbe az Art Decoval – Íme, a stílusvilág legfontosabb ismertetőjegyei

Az Art Deco stílus neked ismerős lehet az 1920-as és 1930-as éveiben játszódó filmekből. A minimalista és természet inspirálta hangulatvilágok után éles váltást jelentett a lakberendezésben, hiszen formabontó mintáival tökéletes illeszkedett a Nagy Gatsby történetből ismert vidám, fényűző hangulatba. Összegyűjtöttük a legfontosabb ismertetőjegyeit.

Stílus Loft lakás jelentése – Mit takar ez a manapság divatos élettér?

Ha az elmúlt időben te is böngésztél különböző ingatlanos oldalakon eladó lakásokat, akkor biztosan találkoztál a loft kifejezéssel. Nem tudod pontosan, hogy ez mit is jelent? Akkor jó helyen jársz, megmutatjuk, mi is a loft lakás jelentése.

Tipp Figyelem! Ezek a növények veszélyesek a macskádra

Szereted a növényeket, viszont egy vagy több cicával élsz együtt? Akkor nem mindegy, hogy milyen cserepesekkel díszíted az otthonod, mert bizonyos fajták mérgezők lehetnek a macskád számára.

Tipp Zöld otthon – Így lesz fenntarthatóbb a fürdőszobád

A lakás fontosabb pontjain már tudatosabb megoldásokra váltottál, de a fürdőszobában még várat magára a „zöldebb” életforma? Akkor fogadd meg alábbi tippjeinket!

Tipp Az igazán tiszta ablak kulcsa: így takarítsd a rolót

Az ablakpucolás egyik legnehezebb pontja a rolók tisztítása. Sok apró zug és nem ritkán vastag porréteg – nem a legjobb párosítás. Nézzük, hogyan teheted könnyebbé magadnak a feladatot.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin