Hogyan fessünk falat? – Tippek és trükkök a sikeres felújítás érdekében

Hogyan fessünk falat? – Tippek és trükkök a sikeres felújítás érdekében

A felújítások, építkezések egyik legfontosabb pontja a falak festése. A választott szín évekig is velünk maradhat, így a festésnél érdemes minél jobb és alaposabb munkát végezni, hogy az eredmény a lehető legjobb legyen. De hogyan fessünk falat? Mutatjuk.

Ötletládához ad!

Megfelelő alap kialakítása a festés előtt

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a jó alapozás mennyire fontos ahhoz, hogy a festés a lehető legjobban sikerüljön. Az egyenetlen, poros falakon nem fog jól tapadni a festék, így onnan le tud töredezni. Akár pár hónap után már kezdhetjük is újra a festést. A falak egyenetlenségeit gletteléssel ki kell simítani, ami már jó lépés a szép festés felé. Mielőtt bármit is kenünk a falra, csiszoljuk meg egy kicsit, majd mindenképp portalanítsuk, így jól fog tapadni rá a festék.

Alapozófesték használata

Az alapozófesték is csak akkor fog sokat segíteni, ha már jó felületre visszük fel, így nagyon fontos az előző pont is. Olyan alapozót kell használni, ami a választott festékünkkel jól működik. Erről kérdezzük meg a festékboltban az eladókat, ők segítenek a jó párosítás megtalálásában.

Hogyan fessünk falat szűk helyeken?

Sokan javasolják, hogy a festést a lehető legnehezebben hozzáférhető helyekkel kezdjük, így a nehezét már az elején letudhatjuk, utána jobban lehet haladni a falak nagyobb részével. Ilyen helyek lehetnek például a falak találkozásánál az élek és a sarkok, a villanykapcsolók és konnektorok környéke vagy a szegő éle. Ezeket a legkönnyebben kis méretű ecsettel lehet festeni, hogy minél precízebb legyen a munka. Használhatunk kis hengert is, de akkor félő, hogy az oldala olyan helyeket is be fog festeni, amit nem szeretnénk, hogy befogjon a festék.

Akkor lássunk hozzá!

Ha az alapozás elkészült, fent van az alapozófesték, valamint a nehezen elérhető helyek is színre vannak kenve, akkor jöhet a falak nagyobb része. Festőhengerrel lehet a legkönnyebben és leggyorsabban haladni, ugyanis ez nagy felületet fest le egyben, ráadásul egyenletesen osztja el az anyagot. Hogyan fessünk falat hengerrel? A festőhenger szerencsére épp annyi festéket tud felvenni, amennyi megfelelő, így a csöpögéstől nem kell tartani. Egyenletes nyomás mellett oszlassuk el a festéket a falon úgy, hogy sehol se legyen túl vastag a réteg, mert az nem szárad szépen.

Száradás és szellőztetés

Ha szükség van egy második réteg festékre, akkor azt csak az első réteg teljes száradása után kezdjük el felrakni. A szellőztetés is nagyon fontos: nyitott ablak mellett, esetleg egy ventilátor használatával mindig cseréljük az adott helyiség levegőjét.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Kert Júniusi teendők a kertben

Nyáron igazán élvezet kint dolgozni a kertben, főleg júniusban, hiszen ekkor már szép színesek a virágágyások, a veteményesben pedig már begyűjtheted az első friss és ropogós, vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket. De persze feladat is van bőven, hogy a kert jól bírja a hőséget, és nyár végén is szép és egészséges legyen. Segítségképp ezeket szedtük most össze csoportosítva.

Felújítás Szőlőhegyek ölelésében – Egy présházból lett otthon Zsámbék szomszédságában

Ezúttal egy völgybe utazunk, hogy egy régi présházat járjunk be, amiből alapos tervezéssel, nagy adag jóízléssel, valódi hozzáértéssel és kellő alapossággal valódi otthon lett.

Kert Ismerd fel a gazt! Ezek a leggyakrabban előforduló kerti gyomnövények

A hatásos gyomirtáshoz elengedhetetlen, hogy tisztában legyél, pontosan mivel is állsz szemben. Összeszedtük a leggyakoribb gyomnövényeket, amelyekkel már biztosan találkoztál, de lehet, hogy nem vagy tisztában a nevükkel.

Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin