Forrás: Getty

Házi mosószer borostyánból – Így készítsd el

A vadgesztenyéhez hasonlóan a borostyán levelei is tartalmaznak szaponint, mindössze csekélyebb mennyiségben, azonban a borostyán nagy előnye, hogy egész évben rendelkezésünkre áll – így pedig bármikor készíthetünk belőle akár mosószert is. Az alábbiakban két módszert is bemutatunk erre. Azt azonban előre leszögeznénk, hogy a makacs foltokat mosás előtt ajánlott kezelni, továbbá inkább színes és sötét textileknél alkalmazzuk ezt a természetes megoldást, ugyanis a fehér ruhák beszürkülhetnek az ilyen mosószerektől.

Módszer nr.1

Gyűjtsünk össze minél több sötétzöld, azaz öregebb borostyánlevelet, majd alaposan tisztítsuk meg ezeket, főleg abban az esetben, ha forgalmas út mellett szedtük. Ezután tegyünk kb. 10 levelet egy mosózsákba vagy egy régi zokniba, majd tegyük a szennyes mellé a mosógépbe.

Tipp: A legtöbb boltban kapható mosószer már tartalmaz vízlágyítót, míg a borostyános megoldás értelemszerűen nem. De ennek orvoslása sem ördöngös feladat, hiszen mindössze 1 evőkanál 5 százalékos ecetet kell hozzáadnunk a mosáshoz, méghozzá az öblítő rekeszébe. Ha tovább szeretnénk erősíteni a borostyánlevelek hatását, akkor egy evőkanál mosószódát is tehetünk a mosóporos rekeszbe.

Módszer nr.2

Ehhez a módszerhez szintén kb. 10 db levélre lesz szükségünk, melyeket tegyünk egy üvegbe, öntsünk rájuk némi vizet, majd hagyjuk állni egy éjszakán át, hogy jobban kioldódjanak belőlük a szaponinok. Másnap szedjük ki a leveleket, a szaponinos vizet pedig töltsük bele a folyékony mosószeres rekeszbe.

Tipp: Mindig frissen készítsük el a mosószert! Ha illatos ruhákra vágyunk, akkor pedig csepegtessünk illóolajat – például levendulát vagy narancsot – az öblítő rekeszébe.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.