Házépítés kezdő lépései – Hogyan lássunk neki az építkezésnek?

Házépítés kezdő lépései – Hogyan lássunk neki az építkezésnek?

Ha házépítés előtt állunk, fel kell készülni arra, hogy a kezdeti lépések során több nehézséggel is szembesülhetünk. Sok dolgot elő kell készíteni és be kell szerezni ahhoz, hogy az építkezés sikeresen le tudjon futni, a végén pedig olyan otthonunk legyen, amiről mindig is álmodtunk. Következzenek a házépítés kezdő lépései.

Ötletládához ad!

A kezdetek kezdete: az engedélyek

Házat építeni kizárólag engedélyekkel lehet, így a házépítés kezdő lépései közé tartozik, hogy ezeket be kell szerezni. Az építkezés jellegétől függően akár három engedély is szükséges lehet. A legfontosabb az építési engedély, ez kell a ház felépítéséhez. Ha valamit bontani kell a telken, akkor ahhoz bontási engedély is szükséges. Amennyiben az utcán elfoglalunk valamennyi helyet, például  tárolásra, akkor szükség lesz még közterület használati engedélyre is.

Tervezés

A telek adottságainak megfelelően kell a házat megtervezni, akár méret, akár emeletek szempontjából. A telek mérete mindenképp megszabja az alapterület felső értékét, így ezzel számolni kell. Ha több emeletet szeretnénk, az jelentősen megnöveli a költségeket, így az csak akkor érdemes, ha máshogy nem lehet megoldani a helyigény kielégítését.

Közművek tervezése, beköttetése

Ha szerencsénk van, akkor ezzel nem is kell foglalkozni, mert a telekre minden közmű be van vezetve. Amennyiben nem ez a helyzet, akkor kicsit bonyolultabb az ügyintézés. Ezt közvetlenül a helyi szolgáltatókkal kell egyeztetni. A bekötés díja sok dologtól függ, így erre csak maga a szolgáltató tud választ adni.

A megfelelő szakemberek megtalálása

Ha készen állnak az engedélyek, a telek olyan állapotban van, hogy el lehet kezdeni az építkezést, valamint a tervek is megvannak, akkor jöhetnek a szakemberek. A ház méretétől és a telek adottságaitól függ, hogy milyen árat fognak meghatározni, ráadásul erre érdemes még egy kis pluszt ráhagyni, ha valami váratlan dolog miatt megnőne a költség.

Ha minden pontot kipipáltunk a fentiek közül, akkor kezdődhet a legjobb rész, a tényleges építkezés, aminek a végén a reményeink szerint ott fog állni előttünk az a ház, amiről mindig is álmodtunk.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Önálló lakásra vágysz? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Gyerek Last minute húsvéti tojáskereső DIY ötletek – Ilyen tasakokba rejtheted a finomságokat!

Nyakunkon a húsvéti, így a húsvéti nyuszinak fogy az ideje, hogy mindent előkészítsen a tojáskereséshez. Miután beszerezte az összes finomságot, már csak ötletesen el kell rejtenie azokat. A következő DIY tippeknek hála gyorsan és egyszerűen be tudsz segíteni majd a nyuszinak, hogy a tojáskeresés valódi élmény legyen a kicsik számára.

Tipp Beton kaspó készítése házilag – Kerti kiegészítő fillérekből

Ha sokat vagy a kertedben, akkor bizonyára tudod, hogy milyen sokba tud kerülni, ha új kaspókat kell venni a növényeknek. Ha olcsó és tartós megoldást szeretnél, akkor egy beton kaspó készítése házilag nem túl nehéz, így egy próbát mindenképp megér.

Stílus Tavaszi bejárati ajtó dekorációs ötletek: képeken mutatjuk a gyönyörű megoldásokat

Amikor végre beköszönt a tavasz, ilyenkor a ház minden pontján szeretnénk vidám és friss hangulatát megidézni. Márpedig a tavaszi dekoráció a bejárati ajtó környékén kezdődik. Mutatjuk a legszebb bejárati ajtó dekorációkat, amelyek garantáltan segítenek a tavasz légkörét a küszöbödre varázsolni.

Felújítás A sírból hozták vissza: egy alapjaiban újragondolt 40 nm-es lakás a 11. kerületből

Rettenetes állapot, nagyon rossz alaprajz, hegyesszögeket bezáró falak – ezek fogadták Vasziljevics Erikát és csapatát, akiknek azonban ez nem szegte a kedvét. A szakértői team célja az volt, hogy egy tágas élhető, kényelmes életeret alakítsanak ki belőle. Elöljáróban csak annyit mondunk: sikerült!

Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin