Házépítés kezdő lépései – Hogyan lássunk neki az építkezésnek?

Házépítés kezdő lépései – Hogyan lássunk neki az építkezésnek?

Ha házépítés előtt állunk, fel kell készülni arra, hogy a kezdeti lépések során több nehézséggel is szembesülhetünk. Sok dolgot elő kell készíteni és be kell szerezni ahhoz, hogy az építkezés sikeresen le tudjon futni, a végén pedig olyan otthonunk legyen, amiről mindig is álmodtunk. Következzenek a házépítés kezdő lépései.

Ötletládához ad!

A kezdetek kezdete: az engedélyek

Házat építeni kizárólag engedélyekkel lehet, így a házépítés kezdő lépései közé tartozik, hogy ezeket be kell szerezni. Az építkezés jellegétől függően akár három engedély is szükséges lehet. A legfontosabb az építési engedély, ez kell a ház felépítéséhez. Ha valamit bontani kell a telken, akkor ahhoz bontási engedély is szükséges. Amennyiben az utcán elfoglalunk valamennyi helyet, például  tárolásra, akkor szükség lesz még közterület használati engedélyre is.

Tervezés

A telek adottságainak megfelelően kell a házat megtervezni, akár méret, akár emeletek szempontjából. A telek mérete mindenképp megszabja az alapterület felső értékét, így ezzel számolni kell. Ha több emeletet szeretnénk, az jelentősen megnöveli a költségeket, így az csak akkor érdemes, ha máshogy nem lehet megoldani a helyigény kielégítését.

Közművek tervezése, beköttetése

Ha szerencsénk van, akkor ezzel nem is kell foglalkozni, mert a telekre minden közmű be van vezetve. Amennyiben nem ez a helyzet, akkor kicsit bonyolultabb az ügyintézés. Ezt közvetlenül a helyi szolgáltatókkal kell egyeztetni. A bekötés díja sok dologtól függ, így erre csak maga a szolgáltató tud választ adni.

A megfelelő szakemberek megtalálása

Ha készen állnak az engedélyek, a telek olyan állapotban van, hogy el lehet kezdeni az építkezést, valamint a tervek is megvannak, akkor jöhetnek a szakemberek. A ház méretétől és a telek adottságaitól függ, hogy milyen árat fognak meghatározni, ráadásul erre érdemes még egy kis pluszt ráhagyni, ha valami váratlan dolog miatt megnőne a költség.

Ha minden pontot kipipáltunk a fentiek közül, akkor kezdődhet a legjobb rész, a tényleges építkezés, aminek a végén a reményeink szerint ott fog állni előttünk az a ház, amiről mindig is álmodtunk.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Önálló lakásra vágysz? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Zuzmófal készítése házilag – Furcsa, modern és látványos dekoráció

A zuzmófal készítése házilag is megoldható, ha tisztában vagyunk pár alapvető szabállyal az elkészítése és gondozása kapcsán. A legjobb helyen jársz, ha te is szeretnéd a természet csodaszép darabjával feldobni az otthonod.

Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin