Forrás: Getty

Házépítés kezdő lépései – Hogyan lássunk neki az építkezésnek?

A kezdetek kezdete: az engedélyek

Házat építeni kizárólag engedélyekkel lehet, így a házépítés kezdő lépései közé tartozik, hogy ezeket be kell szerezni. Az építkezés jellegétől függően akár három engedély is szükséges lehet. A legfontosabb az építési engedély, ez kell a ház felépítéséhez. Ha valamit bontani kell a telken, akkor ahhoz bontási engedély is szükséges. Amennyiben az utcán elfoglalunk valamennyi helyet, például  tárolásra, akkor szükség lesz még közterület használati engedélyre is.

Tervezés

A telek adottságainak megfelelően kell a házat megtervezni, akár méret, akár emeletek szempontjából. A telek mérete mindenképp megszabja az alapterület felső értékét, így ezzel számolni kell. Ha több emeletet szeretnénk, az jelentősen megnöveli a költségeket, így az csak akkor érdemes, ha máshogy nem lehet megoldani a helyigény kielégítését.

Közművek tervezése, beköttetése

Ha szerencsénk van, akkor ezzel nem is kell foglalkozni, mert a telekre minden közmű be van vezetve. Amennyiben nem ez a helyzet, akkor kicsit bonyolultabb az ügyintézés. Ezt közvetlenül a helyi szolgáltatókkal kell egyeztetni. A bekötés díja sok dologtól függ, így erre csak maga a szolgáltató tud választ adni.

A megfelelő szakemberek megtalálása

Ha készen állnak az engedélyek, a telek olyan állapotban van, hogy el lehet kezdeni az építkezést, valamint a tervek is megvannak, akkor jöhetnek a szakemberek. A ház méretétől és a telek adottságaitól függ, hogy milyen árat fognak meghatározni, ráadásul erre érdemes még egy kis pluszt ráhagyni, ha valami váratlan dolog miatt megnőne a költség.

Ha minden pontot kipipáltunk a fentiek közül, akkor kezdődhet a legjobb rész, a tényleges építkezés, aminek a végén a reményeink szerint ott fog állni előttünk az a ház, amiről mindig is álmodtunk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.