Forrás: Getty
1. Alumínium edények és fogantyúk fényezése
Fénytelenek az edények, esetleg a fogantyúkra telepedett olyan réteg, amitől semmiképp se tudsz szabadulni? Egy félbevágott citrom megoldást jelenthet a problémádra! Csak dörzsöld át vele az alumínium edényeket vagy fogantyúkat, és szebbek lesznek, mint újkorukban.
2. Márvány felületek foltkezelése
A márvány munkafelületek a konyhában gyönyörűen mutatnak, azonban villámgyorsan le tudnak koszolódni. A kávé, a tea vagy a paradicsom nyomai borzalmasan nagy melót adnak nekünk – ám szerencsére citrommal ezt is jelentősen leegyszerűsíthetjük. Arra figyeljünk, hogy sose hagyjuk rajta állni a citromot, hiszen kárt tehet a márványban.
3. Kávégép és vízforraló tisztítása
A kávégépben és a vízforralóban előbb-utóbb megjelenik a vízkő, ami akadályozza a gépek megfelelő működését. Ha azt tapasztalod, hogy egyre kisebb sugárban jön a kávé a gépből, akkor ideje segítségül hívni a citromot. A kávégépbe vagy a vízforralóba töltsünk vizet, citromlevet és egy kis ecetet, ezután indítsuk el kétszer-háromszor a programot, hogy biztosan maradéktalanul eltávolítsuk a vízkövet.
4. Környezetbarát bio tisztítószer
Az otthoni tisztítószerek olcsók, könnyen elkészíthetők, nem veszélyesek sem ránk, sem a környezetre. A citromos tisztítószerhez szükségünk lesz egy darab citromra, egy darab lime-ra, 2 dl desztillált ecetre és 2 dl vízre. Töltsük a keveréket szórófejes palackba, és alkalmazzuk mindennapos áttörlésekhez.
5. Mikró szagtalanítása
Az alapos mikrótakarítást nem lehet megspórolni, azonban két súrolás között jó megoldás lehet a citromos szagtalanítás. Tegyünk egy mikrózható tálkába forró vizet, 1 kanál szódabikarbónát, 5 kanál ecetet, végül facsarjunk bele egy citromot. A kifacsart citromot bele is tehetjük a tálkába. Tegyük ezt az egészet a mikróba, és indítsuk el. Addig melegítsük, amíg be nem párásodik teljesen a készülék ajtajának üvege, ezután a párával együtt töröljük le a szennyeződéseket.