Forrás: Getty

Gyökérrothadás: így mentsd meg a szobanövényeidet!

Mi a gyökérrothadás oka?

Ha egy szobanövény túlságosan nedves, párás környezetben nevelkedik, akkor a gyökere könnyen rothadásnak indulhat, mert elszaporodnak a talajban a gombák és a baktériumok, amik megfertőzik a gyökeret. Ha ez a rész pusztulni kezd, akkor eleinte gyengül, majd megszűnik az egész növény tápanyagellátása.

A gyökérrothadás tünetei

A lassú vagy elégtelen növekedés, a hervadt és elszíneződött – később lehulló – levelek egytől egyig gyökérrothadásról árulkodhatnak. A szár a levelekkel együtt felpuhul, szinte pépessé válik. Persze, ezeknek a tüneteknek a hátterében más probléma is állhat, ha viszont fennáll a gyanúja annak, hogy esetleg túlöntözted a növényt, akkor valószínűleg gyökérrothadásról van szó.

Hogyan lehet megelőzni?

Először is figyelj oda a talaj minőségére. A lazább talaj – ami elvezeti a felesleges vizet – sokat segíthet. A virágföldbe éppen ezért érdemes lehet egy maroknyi homokot, perlitet vagy egyéb elvezetőt tenni, ami segíti a szellőzést is. Ültetésnél érdemes ügyelni arra, hogy semmiképpen ne tömörítsd a talajt, mert az éppen a vízelvezetés és a szellőzés ellen dolgozik.

Az öntözés gyakorisága is kulcsfontosságú. Számos növényfaj igényli, hogy a talaj felső 2-3 centimétere kiszáradjon két öntözés között. Szerencsére ezt nem megérzés alapján kell kitalálnod: talajnedvességmérő használatával könnyedén megoldhatod.

Új növény vásárlásakor gondosan vizsgált meg a talajt is, aminek nem szabad túl nedvesnek lennie vagy kellemetlen szagot árasztania.

Mit tehetsz, ha baj van?

Először is győződj meg róla, hogy valóban a gyökérrothadás-e a probléma. Óvatosan vedd ki a cserépből. A rothadó gyökerek barnásak, pépes állagúak, és kicsit bűzösek is lehetnek. Egy laza mozdulattal le is tudod választani őket a növényről. Az egészséges gyökerek fehérek és erősek. A rothadó gyökereket tiszta metszőollóval érdemes eltávolítanod. Ha a tünetek a leveleket is érintik, azokat is metszd le. Utána ültesd át a növényt friss, jól szellőző talajba. A talajt és a leveleket ezután gombaölő szerrel is kezelheted.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.