Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

A fűtésszámla végösszegétől rengetegen tartanak, így mindenki azon gondolkozik, hogy mivel csökkenthetné az energiafogyasztását. Ennek hatására a legmeglepőbb ötletek születnek – ilyen például a gyertyával történő fűtés is.

Működik?

Egy gyertya lángja 1400 Celsius-fokos is lehet. Ez a hő eloszlik a szobában, ezáltal némileg felmelegíti annak levegőjét. Ez a tény egyben azt jelenti, hogy nem lehetetlen a gyertyával történő fűtés, vagyis akár energiát is spórolhatunk ezzel a módszerrel. Az biztos, hogy egy gyertya nem elegendő egy teljes lakás fűtésére, de azért ne vessük el teljesen ezt a trükköt, hiszen ha nem elegendő egy tömbgyertya, akkor szerezzünk be több teamécsest, és próbálkozzunk azokkal.

Hatékony fűtés teamécsesekkel

Egy teamécseskályhával ténylegesen meleget tudsz varázsolni. Ehhez szükséged lesz egy agyagból készült nagyobb virágcserépre és egy kisebbre, cserépalátétre, fúróra, menetes szárra, anyacsavarokra és alátétekre, illetve teamécsesekre.

A teamécseskályha működése nagyon egyszerű: a kicsi és a nagy virágcserép között egy légrés van, ahol a meleg levegő kering. Az felmelegíti a cserepeket, az agyag elraktározza a hőt, majd szépen lassan leadja azt a környezetének. Egy ilyen kályha kb. 50-70 Celsius-fokra is fel tud melegedni, ezáltal melegíti a körülötte lévő levegőt is.

Elkészítését tekintve a teamécseskályha némi kézügyességet igényel, hiszen a fúróval lyukat kell fúrni a cserépalátét közepébe. Egy alátéttel és egy anyával rögzíteni kell a menetes szárat. Ezután rá kell csavarni a megfelelő magasságban egy anyát, amire rá kell helyezni a kicsi virágcserepet, majd egy picit feljebb kell tenni még egy anyát, ami a nagyobb virágcserepet tartja meg. Végezetül a menetes szár végére még tennünk kell egy alátétet és egy anyát, majd azt jól meg kell húznunk, így biztosan stabil lesz a kályha. Ezután helyezzük egy asztalra, tegyünk pár teamécsest az alátétre, gyújtsuk meg azokat, és élvezzük a meleg levegő áramlását.  

Tény, hogy ezzel a módszerrel nem lehet egész télen fűteni, de legalább melegebb hőérzetet kelt, így kevésbé érezzük meg, ha a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékletre állítjuk a termosztátot.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Tipp Ezért ne dobd ki SOHA a citrusfélék héját

Semmiféleképpen se dobd ki a mandarin, a narancs és a citrom héját, mert sok élethelyzetben a segítségedre lehetnek. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp Neked készítettem V. – Sikkes DIY dizájner kép a falra festés nélkül

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin