Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

A fűtésszámla végösszegétől rengetegen tartanak, így mindenki azon gondolkozik, hogy mivel csökkenthetné az energiafogyasztását. Ennek hatására a legmeglepőbb ötletek születnek – ilyen például a gyertyával történő fűtés is.

Működik?

Egy gyertya lángja 1400 Celsius-fokos is lehet. Ez a hő eloszlik a szobában, ezáltal némileg felmelegíti annak levegőjét. Ez a tény egyben azt jelenti, hogy nem lehetetlen a gyertyával történő fűtés, vagyis akár energiát is spórolhatunk ezzel a módszerrel. Az biztos, hogy egy gyertya nem elegendő egy teljes lakás fűtésére, de azért ne vessük el teljesen ezt a trükköt, hiszen ha nem elegendő egy tömbgyertya, akkor szerezzünk be több teamécsest, és próbálkozzunk azokkal.

Hatékony fűtés teamécsesekkel

Egy teamécseskályhával ténylegesen meleget tudsz varázsolni. Ehhez szükséged lesz egy agyagból készült nagyobb virágcserépre és egy kisebbre, cserépalátétre, fúróra, menetes szárra, anyacsavarokra és alátétekre, illetve teamécsesekre.

A teamécseskályha működése nagyon egyszerű: a kicsi és a nagy virágcserép között egy légrés van, ahol a meleg levegő kering. Az felmelegíti a cserepeket, az agyag elraktározza a hőt, majd szépen lassan leadja azt a környezetének. Egy ilyen kályha kb. 50-70 Celsius-fokra is fel tud melegedni, ezáltal melegíti a körülötte lévő levegőt is.

Elkészítését tekintve a teamécseskályha némi kézügyességet igényel, hiszen a fúróval lyukat kell fúrni a cserépalátét közepébe. Egy alátéttel és egy anyával rögzíteni kell a menetes szárat. Ezután rá kell csavarni a megfelelő magasságban egy anyát, amire rá kell helyezni a kicsi virágcserepet, majd egy picit feljebb kell tenni még egy anyát, ami a nagyobb virágcserepet tartja meg. Végezetül a menetes szár végére még tennünk kell egy alátétet és egy anyát, majd azt jól meg kell húznunk, így biztosan stabil lesz a kályha. Ezután helyezzük egy asztalra, tegyünk pár teamécsest az alátétre, gyújtsuk meg azokat, és élvezzük a meleg levegő áramlását.  

Tény, hogy ezzel a módszerrel nem lehet egész télen fűteni, de legalább melegebb hőérzetet kelt, így kevésbé érezzük meg, ha a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékletre állítjuk a termosztátot.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp A karácsonyi listák listája – Készülj rendezetten a stresszmentes ünnepek érdekében

Igen, jól olvastad, ebben a cikkben egy listát hoztunk a készítendő karácsonyi listákról. Miért? Mert a karácsonyra sosem lehet eleget készülni. És most nem a hatfogásos menükről és drága ajándékokról beszélünk, hanem mindennek a megtervezéséről. A listák általi tervezés a stresszmentes ünnepek kulcsa, listákkal garantáltan mindennel időben végzünk. Nézzük is, milyen listákat érdemes készíteni karácsonyra készülődve.

Tipp Csodálatosan szép lépcső dekorációs ötletek karácsonyra – Lesd el a profik trükkjeit!

Az amerikai karácsonyi filmekben szebbnél szebb lépcsőket láthatunk, amik óriásit dobnak a feldíszített lakás ünnepi hangulatán. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a mi otthonunkban is van benti lépcső, akkor használjuk ki a lehetőségeit. Legyen mindenhol karácsony!

Kert Kertészkedés gyerekkel – Így tanítsuk meg a kertészkedés alapjait a kicsiknek

Szívesen csatlakoznak hozzád a kicsik, amikor az udvaron ügyködsz? A kertészkedés gyerekkel is jó móka, ám jobb, ha már a kezdetektől megtanítjuk a legfontosabb tudnivalókat mindenki biztoságának érdekében. Nézzük is az alapokat, amiket minden kicsinek meg kell tanulnia.

Felújítás Harmónia a köbön! 3 emeletes családi fészek a Mecsek szívéből

Költözni soha nem könnyű. De ha ez azt jelenti, hogy az előző otthonodat eladod, az újat felújítod, a gyermekeidnek új iskolát keresel közben, és a vállalkozásodat is "becsomagolod", az talán az egyik legnehezebb variáns mind közül. Krisztina és családja azonban – a tökéletes tervezésnek és a szigorú ütemtervnek hála – hibátlanra vizsgázott ebből. Jutalmuk pedig ez a káprázatos, ízléses, minden elemében otthonos családi ház.

Tipp Így frissítsd fel otthonod az újévben teljesen ingyen

Az új év jegyében nem csupán mi magunk szeretünk tiszta lappal kezdeni, de lakásunkra is ráfér egy év eleji felrázás. Az ünnepek múltán, persze, az is fontos szempont, hogy a lakásfelújító projekt ne terhelje meg nagyon az amúgy is sokat használt pénztárcánkat, ezért olyan tippeket hoztunk most, amelyek zsebbarát módon mutatják meg, hogyan frissíthetjük fel otthonunkat,

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin