Forrás: Getty

Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

A fűtésszámla végösszegétől rengetegen tartanak, így mindenki azon gondolkozik, hogy mivel csökkenthetné az energiafogyasztását. Ennek hatására a legmeglepőbb ötletek születnek – ilyen például a gyertyával történő fűtés is.

Működik?

Egy gyertya lángja 1400 Celsius-fokos is lehet. Ez a hő eloszlik a szobában, ezáltal némileg felmelegíti annak levegőjét. Ez a tény egyben azt jelenti, hogy nem lehetetlen a gyertyával történő fűtés, vagyis akár energiát is spórolhatunk ezzel a módszerrel. Az biztos, hogy egy gyertya nem elegendő egy teljes lakás fűtésére, de azért ne vessük el teljesen ezt a trükköt, hiszen ha nem elegendő egy tömbgyertya, akkor szerezzünk be több teamécsest, és próbálkozzunk azokkal.

Hatékony fűtés teamécsesekkel

Egy teamécseskályhával ténylegesen meleget tudsz varázsolni. Ehhez szükséged lesz egy agyagból készült nagyobb virágcserépre és egy kisebbre, cserépalátétre, fúróra, menetes szárra, anyacsavarokra és alátétekre, illetve teamécsesekre.

A teamécseskályha működése nagyon egyszerű: a kicsi és a nagy virágcserép között egy légrés van, ahol a meleg levegő kering. Az felmelegíti a cserepeket, az agyag elraktározza a hőt, majd szépen lassan leadja azt a környezetének. Egy ilyen kályha kb. 50-70 Celsius-fokra is fel tud melegedni, ezáltal melegíti a körülötte lévő levegőt is.

Elkészítését tekintve a teamécseskályha némi kézügyességet igényel, hiszen a fúróval lyukat kell fúrni a cserépalátét közepébe. Egy alátéttel és egy anyával rögzíteni kell a menetes szárat. Ezután rá kell csavarni a megfelelő magasságban egy anyát, amire rá kell helyezni a kicsi virágcserepet, majd egy picit feljebb kell tenni még egy anyát, ami a nagyobb virágcserepet tartja meg. Végezetül a menetes szár végére még tennünk kell egy alátétet és egy anyát, majd azt jól meg kell húznunk, így biztosan stabil lesz a kályha. Ezután helyezzük egy asztalra, tegyünk pár teamécsest az alátétre, gyújtsuk meg azokat, és élvezzük a meleg levegő áramlását.  

Tény, hogy ezzel a módszerrel nem lehet egész télen fűteni, de legalább melegebb hőérzetet kelt, így kevésbé érezzük meg, ha a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékletre állítjuk a termosztátot.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.