Forrás: Getty

Falfestés kültéren – A homlokzatfestés legfontosabb lépései

Megfelelő időpont

Ha a belső falakat szeretnéd festeni, ott is ügyelned kell az időzítésre, mert sem fagyban, sem a nyári kánikulában nem a legjobb festeni. Ez a kültéri festés esetén hatványozottan igaz, hiszen a rossz időpont és időjárás, sok kárt tehet a friss rétegben. Az évben általában három olyan időszak van, amikor megfelelő az időjárás, ez pedig a késő tavasz és kora nyár időszaka, illetve szeptember környéke. Természetesen a száraz, nyári napokon is lehet homlokzatot festeni, de a meleg miatt érdemesebb a hűvös időpontokat választani.

Falfestés kültéren – A homlokzatfestés legfontosabb lépései
Forrás: Getty

Anyagok és eszközök

Alapvetően a festéshez használt anyagok megegyeznek a beltéri felújításhoz szükségesekkel, azzal a különbséggel, hogy ezek kifejezetten a kültéri falakra vannak tervezve. Ezeknek a festékeknek sokkal időtállóbbnak kell lenniük, így más az összetételük. Kültéri festékkel a belső falak lekenése még megoldható, még ha nem is lesz a legszebb az eredmény. Ugyanez fordítva már nem működik:  a belső festék használata kint egyáltalán nem jó ötlet, mert az első komolyabb eső nyomot hagy rajta. Egy átlagos családi házhoz szükség lesz egy kisebb létrára is, ezt akár bérelni is lehet, illetve a festéshez használj nagy hengereket, hogy gyorsabban haladj.

Alapozás

A legtöbb festésnél nagyon fontos lépés, de a kültéri mázolásnál igazán elengedhetetlen az alapozó használata. Ez lesz ugyanis az a réteg, ami időjárásállóvá teszi a színes festéket, így érdemes a legjobb minőségű alapozót választanod. Vidd fel mindenhova a homlokzaton, majd várd ki pontosan a száradási időt, hogy a legtöbb esélyt add a tökéletes festésnek.

Színre kenés

Az utolsó lépés, amit – ha eddig mindent jól csináltál – el sem lehet rontani. Válassz minőségi kültéri terméket, majd vidd fel egy rétegben. Ha ez megszáradt, de nem vagy elégedett, menj át rajta újra, de két rétegnél nem szokott többet megkívánni a homlokzat festése.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.