Falfestés kültéren – A homlokzatfestés legfontosabb lépései

Falfestés kültéren – A homlokzatfestés legfontosabb lépései

A házak külső része is festésre szorul néha, igaz sokkal ritkábban, mint a benti falak. Sokan nem mernek egyedül nekiállni a homlokzat festésének, pedig nem sokban különbözik a beltéri festéstől. Sőt, sok esetben még megengedőbb is. Nézzük tehát, hogyan kezdj neki.

Ötletládához ad!

Megfelelő időpont

Ha a belső falakat szeretnéd festeni, ott is ügyelned kell az időzítésre, mert sem fagyban, sem a nyári kánikulában nem a legjobb festeni. Ez a kültéri festés esetén hatványozottan igaz, hiszen a rossz időpont és időjárás, sok kárt tehet a friss rétegben. Az évben általában három olyan időszak van, amikor megfelelő az időjárás, ez pedig a késő tavasz és kora nyár időszaka, illetve szeptember környéke. Természetesen a száraz, nyári napokon is lehet homlokzatot festeni, de a meleg miatt érdemesebb a hűvös időpontokat választani.

Falfestés kültéren – A homlokzatfestés legfontosabb lépései
Forrás: Getty

Anyagok és eszközök

Alapvetően a festéshez használt anyagok megegyeznek a beltéri felújításhoz szükségesekkel, azzal a különbséggel, hogy ezek kifejezetten a kültéri falakra vannak tervezve. Ezeknek a festékeknek sokkal időtállóbbnak kell lenniük, így más az összetételük. Kültéri festékkel a belső falak lekenése még megoldható, még ha nem is lesz a legszebb az eredmény. Ugyanez fordítva már nem működik:  a belső festék használata kint egyáltalán nem jó ötlet, mert az első komolyabb eső nyomot hagy rajta. Egy átlagos családi házhoz szükség lesz egy kisebb létrára is, ezt akár bérelni is lehet, illetve a festéshez használj nagy hengereket, hogy gyorsabban haladj.

Alapozás

A legtöbb festésnél nagyon fontos lépés, de a kültéri mázolásnál igazán elengedhetetlen az alapozó használata. Ez lesz ugyanis az a réteg, ami időjárásállóvá teszi a színes festéket, így érdemes a legjobb minőségű alapozót választanod. Vidd fel mindenhova a homlokzaton, majd várd ki pontosan a száradási időt, hogy a legtöbb esélyt add a tökéletes festésnek.

Színre kenés

Az utolsó lépés, amit – ha eddig mindent jól csináltál – el sem lehet rontani. Válassz minőségi kültéri terméket, majd vidd fel egy rétegben. Ha ez megszáradt, de nem vagy elégedett, menj át rajta újra, de két rétegnél nem szokott többet megkívánni a homlokzat festése.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Tipp Mi a teendő, ha megjelennek a ruhamolyok a lakásban?

Ha az utóbbi időben ruhamolyokat fedeztél fel a ruháid között? Tény, hogy kellemetlenséget okozhatnak, de szerencsére vannak hatékony módszerek a kiirtásukra és elriasztásukra. Összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes a molyokról, és arról, hogyan is lehet őket elűzni a szekrényből – és a lakásból.

Kert Ezeket a zöldségeket termesztheted az erkélyen magaságyásban

Nincs kerted, de nem szeretnél lemondani a saját termesztésű zöldségekről? Jó hír: a magaságyásoknak hála akár az erkélyen is tudsz zöldséget nevelni. Nézzük, mit.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin