Forrás: Getty

Fa padlóburkolat: 4 problémás páros, amit kerülj el

1. Puha fa és világos árnyalatok

A puhább anyagok, mint például a cédrus vagy a fenyő kifejezetten népszerűek a padlóburkolatok körében, és sötét árnyalatokban valóban jó választás tud lenni a lakás bármelyik pontjára. Ezek a típusú fapadlók azonban könnyebben karcolódnak és használódnak el, ezért gyakran használt helyiségekben a lakberendezők nem szívesen használják világos árnylatban. A világosabb színeken ugyanis sokkal jobban meglátszik az összes karc és folt, amiket szinte lehetetlen eltüntetni.

2. Vörösfenyő és a napfény

A gyönyörű vörösfenyő otthonos melegséggel tölti el a teret, azonban óriási hátránya, hogy vöröses színe a napfény hatására rendkívül gyorsan kopik még lakkozás és megfelelő gondozás mellett is. Ezt a padlófajtát csak olyan helyiségekbe válaszd, ahova napközben nem nagyon tűz be a nap, különben jóval gyakrabban kell majd padlót újítanod, mint szeretnéd.

3. Egzotikus sötét színű fa

Sokan előszeretettel választák a brazil cseresznye fapadlót, hiszen egzotikus, mahagóni vagy éppen ébenfa jellegű színe igazán különleges dísze tud lenni a háznak. Tény, hogy egyedi és csodaszép, azonban kizárólag tágas és magas belmagasságú helyiségekben tud jól mutatni, kisebb terekben viszont kifejezetten nyomasztó, térzsugorító hatású.

4. Sárgás nyír padló

A nyírfa színe kétségkívül szép és mutatós, azonban az évek során a sok napfénynek köszönhetően az alapvetően sárgás színe csak felerősödik, ezáltal jóval melegebb tónusúvá és élénkebbé válik. Sokan választják ezt a kombinációt modern, skandináv stílusú otthonokba, ám évek múltán a tónus változása határozottan elrontja a letisztult hatást. A sárgás tónus jól tud mutatni bohém vagy mediterrán stílusú otthonokban, ahol az ilyesfajta változás még pozitívan is tud hatni a szoba összképére.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.