Forrás: Getty

Ezért tartsd tisztán a konyhai izzókat

A zsíros, ragacsos szennyeződések elkerülhetetlenek a konyhában, de takarítással többnyire sikeresen orvosolhatóak. Van azonban valami, amit még a legalaposabbak, a takarítani szenvedélyesen szeretők is gyakran megfeledkeznek: ez pedig az izzók tisztán tartása.

Mint minden felület a konyhában, az izzók is vonzzák a szennyeződéseket. Ám a pulttal ellentétben fel is hevülnek, így afféle fordított légfrissítőként állandósíthatják a sütés-főzés nyomán hátramaradt szagokat a konyhában. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy rendszeresen áttöröld őket.

Miért „koszmágnes” az izzó?

Az izzók – különösen a klasszikus villanykörte formájúak – azért vonzzák a szennyeződéseket, mert hőmérsékletüknél fogva könnyen megtapadnak rajtuk a levegőben keringő részecskék, beleértve a port és a zsíros lerakódásokat is. Persze, ez nem is higiénikus, mert baktériumok és más kórokozók is elszaporodhatnak ebben a meleg, párás környezetben.

Amikor felkapcsolod a villanyt, az izzók hőt termelnek, ami kémiai reakcióba lép a szerves anyagokkal, így azok gyorsabban bomlanak le. Ennek nyomán illékony vegyületek keletkeznek, amik tulajdonképpen a kellemetlen szagok forrásai. A piszkos villanykörték a párát is vonzzák, márpedig a párás környezet ugyancsak baktériumok és gombák melegágya lehet.

Mindez ráadásul a sütés-főzésből eredő párával is kiegészül – hiszen a világítótestek gyakran éppen a tűzhely fölött vannak a munkafolyamatok hatékony megvilágítása érdekében.

Hogyan tisztíthatod meg a konyhai izzókat?

Kapcsold le a villanyt, hagyd kihűlni az izzókat, majd óvatosan csavard ki őket. Egy nedves konyharuhával töröld le róluk a port és a zsíros szennyeződéseket. A meleg víz általában elég ehhez, ám az első tisztításkor lehet, hogy szappanra, mosogatószerre vagy egy kis ecetre is szükség lesz. A mosogatószivacs puha felét is nyugodtan bevetheted. Ezután egy mikroszálas törlőkendővel töröld szárazra a villanykörtéket, majd tekerd vissza őket a foglalatba. Speciális izzók vagy világítási megoldások esetén bátran kérd szakember segítségét, mert fő a biztonság!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.