Forrás: Getty

Ezekkel a házi praktikákkal nem fakulnak ki a fekete ruhák

Miért fakulnak ki a fekete textilek?

Erre a kérdésre igencsak egyszerű a válasz: a mosószerek miatt. Azok ugyanis fehérítőt tartalmaznak, amitől a ruhák elveszítik erőteljes fekete színüket. Ezen kívül a surlódás következtében is gyengülnek a színpigmentek, továbbá a magas hőfok is negatív hatással van rájuk, illetve a napfény is kiszívhatja az anyagot – ezért sem ajánlott a sötét ruhákat a napon szárítani.

5 házi praktika, hogy feketék maradjanak a ruháid

Az alábbi tippek szerencsére még akkor is a segítségedre lesznek, ha már megtörtént a baj, ugyanis ezek még a kifakult darabokat is helyre tudják hozni.

1. Ecet

Gondoltad volna, hogy az ecet képes visszaadni a ruhák eredeti fekete színét? Ehhez egy bögre ecetet önts bele a mosógép dobjába, majd a megszokott módon mosd ki a fekete ruhákat. Az ecet hatására a színpigmentek az anyagban maradnak, egyben megakadályozza, hogy mosószer tapadjon az textilbe.

2. Kávé és tea

A kávé és a fekete tea is tökéletesen ápolja a sötét színű darabokat. A megszokott módon készítsd el az általad választott italt, majd két bögrével (500 ml) önts a dobba. Ezután tedd be a szennyest is, és mosószer nélkül mosd ki a ruhákat.

3. Só

Ez egy rendkívül költséghatékony trükk, ami működik. A kifakult darabokat tedd be a mosógépbe fél bögre só kíséretében. A só kiszívja az anyagban maradt mosóport, így megakadályozva, hogy beszürküljön a textil.

4. Bors

A főzés során gyakran használt bors nemcsak azt akadályozza meg, hogy kifakuljanak a fekete ruháid, de még a mosószer maradványokat is eltávolítja. Ehhez két teáskanál borsot kell a szennyeshez adnod, majd mosd ki a ruhákat, de mosószer nélkül.

Vigyázat! Érzékeny anyagok (selyem vagy len) esetén ne alkalmazd ezt a trükköt!

5. Borostyán

Ez tényleg egy meglepő trükk, amitől azonban a kifakult darabok is ismét szép feketék lesznek. Szedj 10-15 borostyán levelet, ezeket tedd be egy mosóhálóba, majd így dobd be a gépbe a szennyes mellé. Ezután 30 Celsius-fokon indítsd el a gépet, és várd a csodát. A mosás során olyan anyagok távoznak a levelekből, melyektől a ruhák visszakapják fekete színüket.

Vigyázat! A borostyán mérgező, ezért mosás közben viselj kesztyűt, majd alaposan mosd meg a kezed!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.