Forrás: Getty

Ezeket inkább ne! 5 takarítási trükk, ami bizonyítottan nem működik

1. Ruhák sóban áztatása

Sokan esküdnek arra, hogy a ruhák színe nem fakul ki, ha sós vízben áztatjuk őket. A valóság az, hogy a sós víz semmit sem segít a helyzeten. A színek tartóssága ugyanis legnagyobb mértékben attól függ, hogy mennyire jó minőségű az adott darab. Felesleges tehát sós vízben áztatni a ruhákat mosás előtt, elég, ha csak jó minőségű mosószert adunk a mosáshoz.

2. Vörösborra fehérbor?

Már íz szempontjából sem ajánlott keverni őket, a kárpiton meg pláne nem okos ötlet. Van ugyanis egy olyan tévhit, mely szerint a vörösbor foltokat pofon egyszerűen el lehet távolítani, csupán fehérbort kell önteni a foltra – már első blikkre is furcsa „megoldás”. Eláruljuk, hogy nem csal a megérzésed, ez valóban nem működik. Viszont egy kis hidrogén-peroxid csodákat művelhet a vörös foltokkal.

3. Kóla, mint vécétisztító

A kólában található savak valóban lemarják a rozsdafoltokat, azonban önmagukban nem elégségesek a vécé kitakarításához. Először is, a kóla nem fertőtlenít, ezért muszáj fertőtlenítőszert is használni. Másrészt a benne található cukrok lerakódnak a vécécsészén, amelynek nyomán csak újabb foltok keletkeznek.

4. Melegvíz fertőtlenítőként

A melegvíz valóban fertőtlenít, ám az otthoni csapvízből garantáltan nem folyik eléggé meleg víz a kívánt hatás eléréséhez. 100°C felett van ugyanis fertőtlenítő hatása a víznek, ám a csapvíz jó esetben is csak 50-60°C-os. Inkább használjunk tényleges fertőtlenítőszert, az a biztos.

5. Az ecet és szódabikarbóna keveréke

Az ecet és a szódabikarbóna külön-külön vagy egymás után valóban hatásos természetes tisztítószer. Keverve viszont kicsit sem működnek, hiszen az ecet egy sav, a szódabikarbóna pedig bázis, azaz éppen hogy hatástalanítják egymást.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.