Forrás: Getty

Egyszerű tippek, hogy a legnagyobb hőségben is hideg levegőt fújjon a ventilátorod

1. Éjszakai szellőztetés ventilátorral

A ventilátor elhelyezkedése kulcsszerepet játszik a keringetett levegő minőségében és hőmérsékletében. Éjjel például kincset érhet a nyitott ablak elé tett ventilátor, ami segít eloszlatni a hűvösebb levegőt. Az igazán profik két ventilátort használnak egyszerre: az egyiket az ablakhoz teszik, a másikat pedig a helyiség másik végébe, hogy a meleg levegő távozhasson, és hűvösebb vehesse át a helyét.

2. Jég vagy jégakku

Ha megtöltesz jéggel egy serpenyőt vagy egy alacsonyabb szélű edényt, és a ventilátor elé helyezed, akkor az olvadásig és a víz felmelegedéséig kellemesen hűvös levegőnek örülhetsz. Persze, ehhez ízlés szerinti gyakorisággal cserélned kell a jeget. Ha hosszabb távú és kényelmesebb megoldásra vágysz, akkor jégakku vagy vízzel töltött és fagyasztóba helyezett műanyag palack is alkalmas ugyanerre a célra.

3. Tiszta lapátok megfelelő szögben

A ventilátorod lapátjainak tisztasága és szöge is alapvetően meghatározza a hatás intenzitását. A rajtuk felgyülemlett por ugyanis sajnos csökkenti a hatékonyságot, ám jó hír, hogy egy mikroszálas törlőkendővel könnyedén megszabadulhatsz ettől. Ami pedig a szögeket illeti, sok ventilátor esetében lehetőséged van állítani rajtuk, így szabadon kísérletezhetsz, amíg megtalálod a legmegfelelőbbet.

4. Vizes ruha vagy törölköző

Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás, ha nedves ruhát vagy törölközőt helyezel a ventilátor hátuljára. Fontos, hogy a textília egyáltalán ne csöpögjön, tehát valóban csak nedves legyen, és a ventilátor védőrácsa megfelelően legyen rögzítve, így biztonságosan ráhelyezhesd. A nedves ruha vagy törölköző hatását fokozhatod, ha kifejezetten jeges vízbe áztatod, majd kicsavarod.

5. Használd a pára erejét!

A párásítás igencsak hűsítheti a levegőt, főleg száraz környezetben. Akár egy vízzel megtöltött szórófejes flakont is használhatsz a szobában, hogy a ventilátor szétfújja a permetet, de még természetes illóolajokat is adhatsz a vízhez, így könnyen és olcsón előállítható lakásparfümöt kapsz – nyárra akár valamilyen üde, citrusos aromával.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.