Forrás: Getty

Nyáron nem tudunk eleget enni meggyből, cseresznyéből, sárga- és görögdinnyéből, de augusztusban a lédús őszibarack az egyik legnagyobb favorit. Ilyenkor már elkezd érni a szilva, a körte, az alma, a szeder és a szőlő is. Hazánkban is egyre több helyen találkozhatunk fügével, amit a nyár második felétől az ősz elejéig lehet szüretelni. Ez a mézédes, mediterrán gyümölcs népszerűségét magas vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns- és rosttartalmának köszönheti. Mindemellett rendkívül laktató és jó hatással van a szívre, ráadásul cukorbetegséggel küzdőknek segít a vércukorszint szabályozásában is, amennyiben mértékkel fogyasztják.
Íme, 3 mennyei desszert recept, amit friss gyümölcsökből készíthetünk
Őszibarackos-fügés pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- csipet só
A töltelékhez:
- 50 dkg őszibarack
- 50 dkg füge
- 2 ek. porcukor
- 1 tk. fahéj
- 1 db citrom
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojást és a vajat, majd jól összegyúrjuk. Az így kapott tésztát 30-60 percre a hűtőbe tesszük. Közben megmossuk, megpucoljuk, feldaraboljuk az őszibarackot és a fügét. A gyümölcsöket megszórjuk cukorral, fahéjjal, ráfacsarjuk a citrom levét, valamint a citrom héját is hozzáreszeljük, majd jól összekeverjük. A tésztát kivesszük a hűtőből, a kétharmadát vékonyra kinyújtjuk egy lisztezett gyúródeszkán, majd piteformába helyezzük. Beletesszük és eloszlatjuk a gyümölcsös tölteléket, majd a maradék tésztából vékony csíkokat vágunk, és a tetejére tesszük. Előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon nagyjából 35 percig sütjük, porcukorral meghintve tálaljuk, de ha melegen fogyasztjuk, akkor vanília fagylalttal is nagyon finom.
Szilvás crumble
Készíts egyszerű morzsasütit friss és ízletes szilvából, mindössze fél óra alatt.
Hozzávalók:
- 50 dkg szilva
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk. fahéj
- 125 g zabliszt
- 100 g hideg vaj
- 1 csipet só
- 2 ek. cukor
Elkészítés:
A szilvát megmossuk, felvágjuk, megszórjuk a vaníliás cukorral és a fahéjjal, összekeverjük, és egy sütőtálba tesszük. A zablisztet a vajjal, cukorral és sóval összekeverjük, majd a szilva tetejére morzsoljuk. Előmelegített sütőben 180 Celsis-fokon süssük lefedve, hogy a gyümölcs megpuhuljon és levet engedjen, majd a fóliát levéve további 5-10 percig, pirulásig sütjük. Érdemes még melegen fogyasztani, tejszínhabbal vagy fagyival.

Fügés-sajtos galette
A galette egy francia pite, amit édes és sós töltetlékkel is készíthetünk. Ez a fügés-sajtos finomság kiválóan vegyíti a különféle ízeket.
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 120 g vaj
- 2 ek. cukor
- 6 ek. víz
- 6-8 db füge
- 1 csomag camembert, brie vagy kéksajt, esetleg ezek vegyesen
- 1 marék dió
- 1 tojás sárgája
- 1 ek. barna cukor
- 1 ek. méz
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet és a cukrot, adjuk hozzá a vajat, a vizet, majd jól gyúrjuk össze. Az így kapott tésztát tekerjük folpackba, és helyezzük a hűtőbe legalább 30 percre. Közben a fügét tisztítsuk meg és vágjuk fel szeletekre, valamint szeleteljük fel a sajto(ka)t is. A hűtőből kivett tésztát golyóvá formázzuk, és egy deszkán vékonyra nyújtjuk, kör alakban. Helyezzük a tészta közepére a sajtszeleteket, majd a tetejére a fügedarabokat, és körben hajtsuk fel a tészta széleit 1-2 ujjnyi szélességben. Kenjük meg a tojás sárgájával a széleket, a gyümölcsre pedig szórjunk diódarabokat, és hintsük meg cukorral. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30 percig süssük, majd ha kivettük, egy kis mézet csorgathatunk még a tetejére.