Mik azok az earthship házak, és mit kell róluk tudni?

Mik azok az earthship házak, és mit kell róluk tudni?

Nem vagy egyedül, ha fogalmad sincs, hogy pontosan mire kell gondolni az earthship házak hallatán. Egy nagyon furcsa, egyáltalán nem elterjedt stílus, amit nem sokan mernének bevállalni, mégis megéri ismerni, hiszen inspirációnak tökéletes.

Ötletládához ad!

Mik azok az earthship házak? 

A képeket látva azt gondolnánk, hogy az earthship házak valami furcsa, hobbitoknak készült középkori viskók. A valóság viszont ennek a szöges ellentéte, hiszen viszonylag modern találmány, ami a huszadik és huszonegyedik század fordulóján jött létre. Ennek az egyedi stílusnak Micheal Reynolds a gazdája, aki az újrafelhasználás és fenntarthatóság jegyében alkotta meg az earthship házakat. 

A név szó szerint “föld hajót” jelent, többségük formájában valóban egy hajóra hasonlít. 

Milyen előnyeik vannak? 

Egyre többen térnek vissza az önellátó életmódhoz, ebbe pedig tökéletesen beleillenek az earthship házak. Legnagyobb előnyük, hogy különleges szigetelésüknek köszönhetően nagyon hatékonyan tartják meg a hőt. Az earthship házak kifejezetten energiahatékonyak, hiszen kivétel nélkül megújuló energiaforrásokat használnak az elektromos áram előállításához. A különleges dizájnjuk rengeteg ablakot foglal magába, ezért akár bent is nevelhetünk konyhakerti növényeket. A tetőszerkezet szintén eltér a megszokott megoldásoktól: egy profi esőgyűjtő rendszer van beleépítve, ami egy tározóba gyűjti az összes esővizet. Ezt aztán felhasználhatjuk például a konyhakertben öntözéshez.

Earthship házak és a fenntarthatóság

Ezek a nem mindennapi viskók már a kezdetektől a fenntarthatóság jegyében épültek, mivel a felhasznált építőanyagok mindegyike újrahasznosított.

Earthship dizájnok 

  • Earthship ház belülről

Az eartship házakba sokan azért szeretnek bele, mert csodaszép fényesek belülről. Ez nem csak a növények nevelgetésében nagy segítség, de a hangulatunkra is nagyon pozitívan hat.

  • Mese házikó 

Egészen elképesztő, már-már furcsa házakat is lehet találni az earthship stílus megoldásai között. Akadnak olyanok is, melyek teljesen úgy néznek ki, mintha egy rajzfilm figura lakna bennük. 

  • Publikus earthship házak

Hollandiában már a nyilvánosság számára is elérhetőek az earthship házak, persze nem lakhatásra, de a parkokban sok helyen a hagyományos épületek helyett ezt a fenntartható megoldást választják.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Albérlet helyett önálló lakás? A Fundamentával ez is megoldható.
Megnézem
Bezárom
Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Tipp Ezért ne dobd ki SOHA a citrusfélék héját

Semmiféleképpen se dobd ki a mandarin, a narancs és a citrom héját, mert sok élethelyzetben a segítségedre lehetnek. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp Neked készítettem V. – Sikkes DIY dizájner kép a falra festés nélkül

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin