Forrás: Getty

Mik azok az earthship házak, és mit kell róluk tudni?

Mik azok az earthship házak? 

A képeket látva azt gondolnánk, hogy az earthship házak valami furcsa, hobbitoknak készült középkori viskók. A valóság viszont ennek a szöges ellentéte, hiszen viszonylag modern találmány, ami a huszadik és huszonegyedik század fordulóján jött létre. Ennek az egyedi stílusnak Micheal Reynolds a gazdája, aki az újrafelhasználás és fenntarthatóság jegyében alkotta meg az earthship házakat. 

A név szó szerint “föld hajót” jelent, többségük formájában valóban egy hajóra hasonlít. 

Milyen előnyeik vannak? 

Egyre többen térnek vissza az önellátó életmódhoz, ebbe pedig tökéletesen beleillenek az earthship házak. Legnagyobb előnyük, hogy különleges szigetelésüknek köszönhetően nagyon hatékonyan tartják meg a hőt. Az earthship házak kifejezetten energiahatékonyak, hiszen kivétel nélkül megújuló energiaforrásokat használnak az elektromos áram előállításához. A különleges dizájnjuk rengeteg ablakot foglal magába, ezért akár bent is nevelhetünk konyhakerti növényeket. A tetőszerkezet szintén eltér a megszokott megoldásoktól: egy profi esőgyűjtő rendszer van beleépítve, ami egy tározóba gyűjti az összes esővizet. Ezt aztán felhasználhatjuk például a konyhakertben öntözéshez.

Earthship házak és a fenntarthatóság

Ezek a nem mindennapi viskók már a kezdetektől a fenntarthatóság jegyében épültek, mivel a felhasznált építőanyagok mindegyike újrahasznosított.

Earthship dizájnok 

  • Earthship ház belülről

Az eartship házakba sokan azért szeretnek bele, mert csodaszép fényesek belülről. Ez nem csak a növények nevelgetésében nagy segítség, de a hangulatunkra is nagyon pozitívan hat.

  • Mese házikó 

Egészen elképesztő, már-már furcsa házakat is lehet találni az earthship stílus megoldásai között. Akadnak olyanok is, melyek teljesen úgy néznek ki, mintha egy rajzfilm figura lakna bennük. 

  • Publikus earthship házak

Hollandiában már a nyilvánosság számára is elérhetőek az earthship házak, persze nem lakhatásra, de a parkokban sok helyen a hagyományos épületek helyett ezt a fenntartható megoldást választják.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.