Forrás: Getty

Duguláselhárítás: így tisztíthatod ki a zuhanykabin lefolyóját

Milyen gyakran kell tisztítani a zuhany lefolyóját?

Annak érdekében, hogy a zuhany megfelelően működjön, és elkerüljük a kellemetlen szagokat vagy a dugulást, havonta egyszer érdemes átmosni a lefolyót. A ritkábban használt zuhanyzók esetében  – például a vendégfürdőkben – elég lehet ezt negyedévente beiktatni.

Mire van szükségünk hozzá?

 • Víz (meleg és forrásban lévő is)
 • Szappan
 • Csőgörény
 • Szódabikarbóna
 • Ecet
 • Melamin szivacs
 • Tiszta törlőkendők
   

1. lépés: Tisztítsuk meg a lefolyó fedelét

Mielőtt eltávolítanánk a lefolyó fedelét a lefolyó tisztításának megkezdéséhez, először győződjünk meg arról, hogy megtisztítottuk a lefolyófedelet. Húzzunk kesztyűt, emeljük le a fedelet a lefolyóról, majd távolítsuk el róla a ráragadt szőrszálakat és szappanmaradékot. Ha továbbra is nagyon piszkosnak tűnik, áztassuk meleg, szappanos vízbe.
 

2. lépés: Jöhet a csőgörény

Most, hogy hozzáférünk a lefolyóhoz, vegyük kézbe a csőgörényt. A spirál kiválóan alkalmasak nagy (gyakran szőr miatt kialakult) dugulás elhárítására.

A legjobb eredmény érdekében kövessük a gyártó utasításait, de itt van néhány tipp: toljuk a csőgörényt a lefolyóba, amíg ellenállásba nem ütközünk – ez azt jelenti, hogy elértük a dugulást. Forgassuk addig, amíg el nem kapja a “csomót”, majd lassan húzzuk fel. Figyelem: ha túl gyorsan mozgatjuk, leeshet róla a szőrcsomó.

3. lépés: Adjuk hozzá szódabikarbónát és ecetet

Ha minden nagyobb dugulást eltávolítottunk, ideje kitakarítani a lefolyó többi részét két háztartási segédeszközzel: szódabikarbónával és ecettel. Először forraljunk fel négy csésze vizet. Ezután öntsük a forró vizet a lefolyóba, ezt kövesse egy csésze szódabikarbóna. Majd öntsünk egy csésze fehér ecetet is rá, és hagyjuk állni 15 perctől egy óráig, attól függően, hogy a lefolyó mennyire szennyezett. Azt, hogy a keverék dolgozik, abból tudhatjuk, hogy pezseg.

4. lépés: Öblítsük le

Ezen idő letelte után indítsuk el a melegvizet. Hagyjuk néhány percig folyni, hogy átmossa a lefolyót, eltávolítva ezzel a maradék ecetet és szódabikarbónát. Ezután helyezzük vissza a lefolyó fedelét, és szükség esetén öblítsük le róla a szappanos vizet.

5. lépés: Tisztítsuk meg a lefolyó körüli részt

Most, hogy a lefolyó teljesen tiszta, meg kell tisztítania a lefolyó körüli területet is. (Valószínűleg elég piszkos lett a csőgörényezés közben.) Ehhez használjunk nedves melamin szivacsot. Végül egy tiszta és nedves törlőkendővel töröljük le a szivacs által hátrahagyott nyomokat.

Hogyan tartsuk hosszabb ideig tisztán a zuhanylefolyót?

A zuhany lefolyójának tisztítása, bár szükséges, senkinek sem szórakoztató. Ha hosszabb ideig szeretnénk tisztán tartani (és kevesebbet tisztítani), tartsuk szem előtt az alábbi tippeket:

 • Használjunk szőrfogót vagy lefolyószűrőt. Ezek megfogják a hajat, mielőtt az a lefolyóba kerülne, megakadályozva a lefolyók eltömődését.
 • Ne használjunk nagy részecskéket tartalmazó testápolót, sampont vagy balzsamot. Ezek az összetevők elakadhatnak a lefolyóban, és dugulást okozhatnak.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.