Forrás: Getty

Drága tisztítószerek helyett: így varázsold tisztává a kerti bútorokat

Zöld lerakódások, por, sár… Leggyakrabban ezektől kell megszabadítanod a kerti bútorokat, de ha azok télen is kint maradnak, akkor ez a sor csak még hosszabb lesz. Ahhoz, hogy ezeket gyorsan és hatékonyan el tudd távolítani, csak menj be a konyhába, ahol több olyan anyagot is fogsz találni, melyekkel olyan tisztává tudod varázsolni a bútorokat, mintha vadonatújak lennének. Sőt mi több, ezt úgy teheted meg, hogy közben nem teszel kárt a természetben.

Fa bútorok

A fából készült székeket és asztalokat úgy tudod a legegyszerűbben megtisztítani, ha egy olyan pépet készítesz, amit egy kefére kenve alaposan át tudod súrolni ezeket a felületeket. Ehhez használhatsz sütőport vagy keményítőt.

A sütőporos változathoz keverj össze 3 csomag sütőport 5 evőkanál vízzel. Arra figyelj, hogy a pép ne legyen csomós. Ha ezzel elkészültél, akkor már neki is láthatsz a munkának.

Ha előbb találsz keményítőt és szódát otthon, akkor a következő receptet kövesd: Először oldj fel pár evőkanál keményítőt egy kevés vízben. Ezután 5 liter langyos vizet tegyél a tűzhelyre, már az elején keverd hozzá a keményítős masszát, majd 100 gramm nátrium-karbonátot. Egyszer forrald fel, így besűrűsödik. Ezt még melegen kend a bútorokra, várj 4-5 órát, majd tiszta vízzel öblítsd le. Ezután még nyugodtan átkenheted a bútorokat egy ápoló olajjal.

Műanyag bútorok

Az ilyen típusú bútorok megtisztítása során mindig tartsd szem előtt azok színét, ugyanis más szerekkel lehet tisztává varázsolni a sötét és a világos darabokat.

Fehér bútorok

A citromsav tökéletes választásnak bizonyul, ugyanis eltünteti a vízkövet, és rendkívül könnyű a használata. Ehhez vágj félbe egy citromot, és dörzsöld át vele a bútorokat. Erre a célra olyan citromdarabokat is használhatsz, amiket már úgysem fogyasztanál el.

Fehér és sötét színű bútorok

Meglepő módon a fogkrémmel is pikk-pakk el tudod tüntetni a koszt, a penészt a műanyag bútorokról. Ehhez kend a fogkrémet egy kefére, és alaposan dörzsöld át vele a felületeket. Ezt követően már csak egy nedves ronggyal kell áttörölnöd azokat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.