Forrás: Getty

DIY szobafestés: a legfontosabb falfestési technikák

A legtöbben még mindig az egyszínű falfestést részesítik előnyben, pedig számos más technika is rendelkezésünkre áll, ha falaink átszínezéséről van szó. Ezek mindegyike csak egy kis plusz energiabefektetést igényel, cserébe viszont egyedi és izgalmas eredményt ígér. Itt aztán valóban kélhetjük a kreativitásunkat. Mutatjuk a legjobb falfestés megoldásokat, amelyek akár egymással is szabadon kombinálhatók.

  1. Egyszínű festés: Ennek alapvető formáját mindenki ismeri. Azonban az egyszínű falakon is csavarhatunk egyet, ha az egyik falat egy, a többinél élénkebb vagy sötétebb árnyalattal kiemeljük.   
  2. Csíkozás vagy sávos festés: Legyen szó egy széles vízszintes csíkról a fal közepén, vagy több vékony csíkról függőlegesen vagy átlósan – ez a festési technika garantáltan feldobja a szobát. Sablon nélkül azonban ne állj neki, mert fontos, hogy a csíkok valóban párhuzamosan fussanak.
  3. Szivacsozás: Itt egy hagyományos szivacsot kell használnod a festék felvitelére. Ha a festékkel átitatott szivacsot neki-neki nyomkodod a falnak, egyedi, texturált hatást érhetsz el.
  4. Dörzsölés: Egy másik módja a texturált megjelenés létrehozásának a festék felhordása egy kefével, ecsettel vagy festékszivaccsal, amit aztán egy másik ecsettel vagy kefével elkensz vagy szétdörzsölsz.
  5. Szárazkefe festés: Ez a technika egy száraz, széles ecset használatát jelenti a festék könnyű felhordására. Ilyenkor a festék nem teljesen fed majd minden területet, ami finom textúrát eredményez.
  6. Stencil vagy sablonfestés: A festéshez használhatsz stencileket vagy sablonokat is, amelyekkel szabályos mintázatot hozol létre a falon.

Mindig kísérletezz az ötleteiddel és a technikákkal. Ha nem vagy biztos a technika vagy a szín kiválasztásában, érdemes lehet először csak egy kis területen kipróbálnod, hogy leteszteld, elégedett vagy-e az eredménnyel.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.