Forrás: Getty

Csökkentsd az ökológiai lábnyomod: egy műanyagpalack, 4 újrafelhasználási mód

1. Készítsd belőle öntözőrendszert

Tölts meg egy műanyag palackot vízzel, majd a kupakjába fúrj egy akkora lyukat, hogy egy fültisztító pálca átférjen rajta (hagyd is benne a fültisztítót a lyukban). Ezután erősítsd a palackot egy bothoz fejjel lefelé fordítva, és szúrd az elkészült csepegtetőrendszert a növényed mellé. A palackból a víz a fültisztító pálca segítségével lassan, apró cseppekben távozik, így segít a növényed talaját nedvesen tartani, és elkerülni a túlöntözést.

2. Készíts belőle madáretetőt

Vágj ki nagyobb nyílásokat a műanyag palack oldalán, és töltsd meg a palackot madáreleséggel. Két szemközti lyukon szúrj keresztül egy régi fakanalat vagy botot, ez lesz a madárkák ülőhelye. Akaszd fel egy fára vagy a teraszra, lehetőleg olyan helyre, ahol nem éri el az etetőt macska vagy kutya. A kész madáretetőt festékkel vagy vízálló színes papírral érdemes dekorálni, hogy igazán jól mutasson a kertben.

3. Magvető vagy fűszernövénytartó

Egy műanyag palackból készült mini ültető ideális megoldás kis növények, például fűszernövények vagy virágok magjainak elvetésére. Vágd le a palack tetejét, hogy egy tágas edényt kapj, majd töltsd meg tápanyagban gazdag földdel. Ültesd bele a magokat a megfelelő mélységben. Ha szükséges, használd a palack tetejét mini üvegházként a páratartalom növelésére. Helyezd a magvetőt egy világos, de nem közvetlen napfényes helyre, és rendszeresen ellenőrizd a föld nedvességét.

4. DIY terrárium

Mini ökoszisztéma egy műanyag palackból? Miért is ne? Vágd ketté a palackot, és az alsó részbe helyezz kis köveket, földet és pár kisebb, páratűrő növényt – például mohát vagy párduclevelet, majd fedd le a palack tetejével. Így egy mikroklímát hozol létre, ami ideális környezetet biztosít a növények számára.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.