Forrás: Getty

"Csináld magad" szép karácsony X. – Így készítsd el saját kezűleg az ünnepi asztal díszeit

1. Szimpla alap

A mutatós asztaldísz kulcsa a jól kiválasztott alap. Ez lehet egy hosszú műfenyőág, esetleg sok kisebb ág összefűzve vagy egy asztali futó terítő is. Amennyiben fenyőt választunk alapjául, próbáljuk minél tömöttebbre elkészíteni, ne legyenek benne üres lyukak.

2. Díszek

Ha fenyőt választottunk az asztaldísz alapjának, akkor szúrjunk bele apró díszeket. Ezek lehetnek apró gömbök, figurák, de még elegánsabb, ha a természet jelképeit használjuk a díszítéshez. Utóbbi esetben a tobozok, szárított gyümölcsök vagy fahéjrudak kicsi drótok segítségével egyszerűen felhelyezhetők. Az asztali futó terítőt fenyő girlanddal a legegyszerűbb feldobni.

3. Fő dekorelemek

Az igazán mutatós asztaldíszen nem csak középen van egy kiemelkedő elem, hanem annak mentén végig vannak apró dekorációs tárgyak. Elegáns és minimalista megoldás, ha gyertyákat választunk erre a célra a fenyőágak mellé. A terítőre inkább figurákat javaslunk – például kicsi drót fenyőket vagy más karácsonyi szobrokat.

4. Fényfüzér

A fényfüzér biztonságosabb, mint a gyertya, ezért elsősorban ezzel érdemes „megvilágítani” az asztalt a gyertyák helyett. A gyertyák maradjanak csak díszek. Elemes, apró LED-égős, extra vékony vezetékkel rendelkező fényfüzért válasszunk.

5. A fődísz

Az asztal közepére kerül a centerpiece, azaz a „középső darab”. Ez gyakorlatilag az egész asztaldísz csúcsdísze, a dekoráció fő eleme. Sokan szeretik az adventi koszorút választani fődíszként, ám nyugodtan szabadjára engedhetjük a kreativitásunkat, és készíthetünk más típusú díszt. Például a képen látható gyertya kompozícióhoz fahéjrudakra, egy mutatós pohárra, gyertyára és néhány apró díszre van szükségünk, amiket ragasztópisztollyal a legkönnyebb rögzíteni.

6. Építsd bele a terítéket is

Ahhoz, hogy igazán összhangban legyen az asztal, nem elég feltenni az asztaldíszt és mellé a terítéket. Mindenképp építsünk be egy-két kancsót vagy poharat is a díszbe, ezzel erősítve a kohéziót.

7. A teríték díszítése

A tányérokat azonban nehéz hozzákötni az asztalon futó dekorációhoz, ezért ezeket érdemes inkább külön feldíszíteni. A dekort tartsuk minimálisan, hiszen senki nem enne szívesen egy túl csicsás tányérből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.