Forrás: Getty

Bogarak a konyhában – Segítünk, hogyan lehet hatékonyan megszabadulni tőlük

Melyek a leggyakoribb bogarak a konyhában?

Nem csak a csótányok nehezíthetik meg az életünk, rajtuk kívül is lehetnek bogarak a konyhában. Ilyen például a lisztbogár, ami a gabonaféléket kedveli leginkább. Ősszel és télen pedig jönnek a poloskák a meleg és párás idő miatt. Sőt, akár még a molyok is elszaporodhatnak a konyhaszekrényekben.

Lisztbogár

A lisztbogár az egyik leggyakoribb konyhai kártevő. Barna színű, nagyon kicsi rovar, a teste mindössze 3 mm hosszú, ezért viszonylag nehéz kiszúrni, ha beköltözik a szekrénybe. Ahogy a neve is jelzi, elsősorban a lisztet és más gabonaféléket szereti, és amint bejut a dobozokba és zacskókba, a nőstény le tudja ott tenni a sok száz petéjét. Ha ez megtörténik, a liszt büdös lesz, a színe is sokkal sötétebb, így tudjuk, hogy azonnal ki kell dobni.

Bogarak a konyhában – Segítünk, hogyan lehet hatékonyan megszabadulni tőlük
Forrás: Getty

A lisztbogár távol tartása

Dobjunk ki minden olyan élelmiszert, amibe csak bele tudott mászni – ezek főleg a száraz alapanyagok. Pakoljuk le a polcokat, utána ecetes vízzel töröljük át őket, ezzel fertőtlenítve a felületeket. 

Molyok a konyhában

A molyok szinten nagyon gyorsan belemásznak minden olyan zacskóba, amiben gabonaféle vagy valamilyen mag van. Védekezni úgy lehet ellenük, hogy mindig légmentesen zárjuk a zacskókat és dobozokat. Hasznos a gyakori szellőztetés is, ugyanis a molyok kedvelik a meleget és a párát, a hideg és szellős idő azonban elűzi őket. Ez a tipp jó a lisztbogár ellen is. Ha ez sem segít, lehet kapni az ételre ártalmatlan molycsapdákat, azok is hasznosnak tudnak lenni.

Konyhai csótány

Így is hívják a közönséges csótányt, ami sajnos sok háztartásban okozott már kárt. Viszonylag nagy, 3 cm-es fekete bogarak, szinte mindenki felismeri őket elsőre. Nagyon szívós állatok, így házilag nagyon nehéz kiirtani őket. Inkább hívjunk egy szakembert, aki a megfelelő eszközökkel és ismételt írtással nagyobb valószínűséggel jut sikerre. Mi annyit tehetünk, hogy igyekszünk minél nagyobb rendet tartani a konyhában, mindig összeszedjük az ételmaradékokat, a szemetet pedig gyakran kivisszük, hogy minél kevesebb dolog csalogassa vissza a csótányokat a konyába.

Bogarak a konyhában – Segítünk, hogyan lehet hatékonyan megszabadulni tőlük
Forrás: Getty
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.