Bogarak a konyhában – Segítünk, hogyan lehet hatékonyan megszabadulni tőlük

Bogarak a konyhában – Segítünk, hogyan lehet hatékonyan megszabadulni tőlük

Mivel a főzőtér tele van finomabbnál finomabb ételekkel, nem meglepő, hogy lehetnek bogarak a konyhában. Akár az illatok, akár a meleg és párás levegő miatt érkeztek, elűzésük nem kis munkát igényel. Mégis hogyan lássunk neki? Segítünk!

Ötletládához ad!

Melyek a leggyakoribb bogarak a konyhában?

Nem csak a csótányok nehezíthetik meg az életünk, rajtuk kívül is lehetnek bogarak a konyhában. Ilyen például a lisztbogár, ami a gabonaféléket kedveli leginkább. Ősszel és télen pedig jönnek a poloskák a meleg és párás idő miatt. Sőt, akár még a molyok is elszaporodhatnak a konyhaszekrényekben.

Lisztbogár

A lisztbogár az egyik leggyakoribb konyhai kártevő. Barna színű, nagyon kicsi rovar, a teste mindössze 3 mm hosszú, ezért viszonylag nehéz kiszúrni, ha beköltözik a szekrénybe. Ahogy a neve is jelzi, elsősorban a lisztet és más gabonaféléket szereti, és amint bejut a dobozokba és zacskókba, a nőstény le tudja ott tenni a sok száz petéjét. Ha ez megtörténik, a liszt büdös lesz, a színe is sokkal sötétebb, így tudjuk, hogy azonnal ki kell dobni.

Bogarak a konyhában – Segítünk, hogyan lehet hatékonyan megszabadulni tőlük
Forrás: Getty

A lisztbogár távol tartása

Dobjunk ki minden olyan élelmiszert, amibe csak bele tudott mászni – ezek főleg a száraz alapanyagok. Pakoljuk le a polcokat, utána ecetes vízzel töröljük át őket, ezzel fertőtlenítve a felületeket. 

Molyok a konyhában

A molyok szinten nagyon gyorsan belemásznak minden olyan zacskóba, amiben gabonaféle vagy valamilyen mag van. Védekezni úgy lehet ellenük, hogy mindig légmentesen zárjuk a zacskókat és dobozokat. Hasznos a gyakori szellőztetés is, ugyanis a molyok kedvelik a meleget és a párát, a hideg és szellős idő azonban elűzi őket. Ez a tipp jó a lisztbogár ellen is. Ha ez sem segít, lehet kapni az ételre ártalmatlan molycsapdákat, azok is hasznosnak tudnak lenni.

Konyhai csótány

Így is hívják a közönséges csótányt, ami sajnos sok háztartásban okozott már kárt. Viszonylag nagy, 3 cm-es fekete bogarak, szinte mindenki felismeri őket elsőre. Nagyon szívós állatok, így házilag nagyon nehéz kiirtani őket. Inkább hívjunk egy szakembert, aki a megfelelő eszközökkel és ismételt írtással nagyobb valószínűséggel jut sikerre. Mi annyit tehetünk, hogy igyekszünk minél nagyobb rendet tartani a konyhában, mindig összeszedjük az ételmaradékokat, a szemetet pedig gyakran kivisszük, hogy minél kevesebb dolog csalogassa vissza a csótányokat a konyába.

Bogarak a konyhában – Segítünk, hogyan lehet hatékonyan megszabadulni tőlük
Forrás: Getty

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása és vásárlása esetén válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Zuzmófal készítése házilag – Furcsa, modern és látványos dekoráció

A zuzmófal készítése házilag is megoldható, ha tisztában vagyunk pár alapvető szabállyal az elkészítése és gondozása kapcsán. A legjobb helyen jársz, ha te is szeretnéd a természet csodaszép darabjával feldobni az otthonod.

Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin